Hlavní obsah

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě Mars. Oznámila to v sobotu státní agentura Nová Čína s odvoláním na čínský národní vesmírný úřad CNSA. Modul obsahuje robotické vozítko, které by mělo zkoumat povrch planety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský modul úspěšně přistál na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

„Čína poprvé zanechala stopu na Marsu,” uvedla agentura Nová Čína. Přistání na Marsu označila za důležitý krok v čínském vesmírném programu. Celému týmu pogratuloval a poděkoval čínský prezident Si Ťin-pching.

Čína se stala teprve druhou zemí po USA, která dokázala na Mars dopravit robotické vozítko. Na Marsu přistál měkce kromě devíti amerických sond ještě sovětský Mars 3.

Finové plánují dostat letos na orbitu první satelit ze dřeva

Věda a školy

Robotické vozítko Ču-žung váží zhruba 240 kilogramů. Má šest kol a čtyři sluneční kolektory. Po povrchu Marsu se může pohybovat rychlostí 200 metrů za hodinu, napsala agentura DPA. Vozítko nejprve kvůli testům několik dní zůstane v přistávacím modulu, poté sjede po rampě a vydá se na průzkum planiny Utopia Planitia.

Pokud vše půjde podle plánu, bude Ču-žung, pojmenovaný podle čínského boha ohně, zkoumat okolí nejméně tři měsíce. Průzkum se zaměří na povrch planety, její atmosféru a také na hledání známek života. S pomocí radaru bude pod povrchem pátrat po vodě a ledu.

Čína se chystá na přistání svého vozítka na Marsu. Možná už v sobotu

Věda a školy

Číně se již dříve podařilo opakovaně přistát na Měsíci, přistání na Marsu je ale technicky složitější už proto, že řídící signály letí k Marsu déle. Pro vstup do atmosféry Marsu jsou navíc nezbytné ochranné tepelné štíty, pro přistání brzdící rakety a také, na rozdíl od Měsíce, i padák, který zabrání příliš prudkému dopadu na povrch planety. Padák i rakety se musí použít v přesně určeném okamžiku, aby modul měkce dosedl na předem vybraném místě.

Čínský modul vstoupil do atmosféry ve výšce 125 kilometrů a okamžiky, které následovaly, byly podle agentury Nová Čína „nejriskantnější fází celé mise”. Nejprve se roztáhl padák o velikosti 200 metrů čtverečních a poté následoval zážeh brzdící rakety, která zpomalila rychlost téměř na nulu. Modul se chvíli vznášel asi 100 metrů nad povrchem Marsu, aby identifikoval překážky a samostatně našel místo přistání. Nakonec bezpečně přistál na povrchu na všechny čtyři nohy, popsala agentura AP.

Po rozložení solárních panelů a antény trvalo dalších 17 minut, než zpráva o úspěšném přistání dorazila na 320 milionů kilometrů vzdálenou Zemi, uvedla agentura Reuters.

Americký robot přistál na Marsu a poslal první snímky

Věda a školy

Letos v únoru na Marsu úspěšně přistál robotický průzkumník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Spojené státy od roku 1976 uskutečnily devět úspěšných přistání na Marsu. Sovětský svaz na Marsu přistál v roce 1971, jeho mise však selhala, protože modul vysílal obraz jen 14,5 sekundy a pak se odmlčel.

Čínská sonda poslala snímky Marsu ve vysokém rozlišení

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám