Hlavní obsah

Možná to byl váš stroj, nám nechybí, popírá Írán Trumpova slova o sestřelení dronu

Íránská státní televize v pátek zveřejnila video, které podle ní dokazuje, že USA ve čtvrtek žádný íránský dron v Hormuzském průlivu nesetřelily. Čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o sestřelení íránského dronu blízko americké výsadkové lodi popřel v noci na pátek i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Zarífův náměstek v pátek řekl, že USA zřejmě sestřelily vlastní stroj. Zprávu o ztrátě dronu popřela i íránská armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Írán popírá, že mu USA sestřelily dronVideo: Reuters

 
Článek

Trump ve čtvrtek řekl, že dron se přiblížil k výsadkové lodi USS Boxer na zhruba 900 metrů a ohrozil tak bezpečnost nejen plavidla, ale i posádky. Američané prý před sestřelem opakovaně vyslali k íránskému bezpilotnímu letounu výzvy, aby se vzdálil.

Íránská státní televize v pátek zveřejnila video s leteckými záběry americké vojenské lodi, které byly podle údajů na záznamu natočené dronem íránských revolučních gard před i po době, v níž Trump oznámil sestřelení dronu.

Foto: Petty Officer 2nd Class Jesse Mo, ČTK/AP

USS Boxer

Už dříve během dneška napsal náměstek íránského ministra Zarífa Abbás Arákčí na twitteru, že Íránci o žádný bezpilotní letoun nepřišli. „Neztratili jsme žádný dron v Hormuzském průlivu ani nikde jinde. Obávám se, že loď USS Boxer omylem sestřelila vlastní UAS,” uvedl Arákčí, který použil zkratku pro bezpilotní létající zařízení.

Všechny drony v pořádku, hlásí Írán

Také mluvčí íránské armády Abúlfazl Šekárčí v pátek řekl, že všechny íránské drony se vrátily na základny. „Navzdory Trumpovu nepodloženému a klamnému tvrzení se všechny drony patřící Íránské islámské republice z Perského zálivu a Hormuzského průlivu vrátily v pořádku, a to včetně toho, o němž se zmínil americký prezident,” řekl mluvčí.

Dodal, že íránské ozbrojené síly plní povinnost „chránit, kontrolovat a zabezpečit Perský záliv a Hormuzský průliv”, kde dohlížejí na mezinárodní provoz.

Podle íránského poslance a člena parlamentního bezpečnostního výboru Hosejna Nakaví Hosejního jde Trumpovi o vyhrocení napětí v Perském zálivu. „Amerika chce takovým tvrzením vyvolat napětí a psychologickou válku v oblasti a v Íránu a zastřít vlastní neúspěchy,” řekl.

Znepokojení nad situací v Perském zálivu vyjádřila na páteční tiskové konferenci v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že by se měly využít všechny diplomatické kontakty, aby se předešlo stupňování napětí.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

USS Boxer u Ománu v Arabském moři

Incident se stal v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Íránem velmi napjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské revoluční gardy minulý měsíc sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že jejich stroj byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám