Hlavní obsah

Miliardovou kalamitu v Tatrách odstraní armáda

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Až sto let potrvá, než budou Vysoké Tatry jako před víkendovou větrnou smrští. Uvedli to v pondělí odborníci. Údajně jde o největší katastrofu na Slovensku za posledních sto let. Škody dosahují miliard slovenských korun. Prezident Ivan Gašparovič vyzval k totálnímu nasazení armády v postižené oblasti. Ministr obrany Juraj Liška souhlasil.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

"Úvaha o nasazení vojáků do této oblasti je co nejširší nejenom z hlediska počtu, ale i z hlediska časového. Nebudeme to časově omezovat a budeme tam pomáhat, dokud to bude možné, nutné a v souladu se zákonem," řekl Liška po setkání s prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Zničený porost

Lidé se nemohou vzpamatovat při pohledu na šedesát kilometrů dlouhou a deset kilometrů širokou plochu od Podbanského až po Ždiar. Lokalita původně pokrytá jehličnatým lesem a dnes připomíná měsíční krajinu.

"Přítel měl chatu uprostřed lesa. Teď stojí na louce, kde široko daleko není žádný strom. Hrozný pohled," říká jeden z obyvatel Tatranských Matliarů.

Jen odstraňování škod bude trvat dva až pět let a vysazení nového lesa potrvá další dvacet let. Lidé z tatranských obcí dohlédnou až na Poprad. "Je to žalostný pohled. Obnova Tater není jen věcí zdejších obyvatelů, ale celého Slovenska," říká primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Lyžaři budou zklamaní

Majitelé hotelů vidí nadcházející zimní turistickou sezónu černě. Vítr poškodil hotely, zničil lanovky a lyžařské vleky.

"Pod hromadou stromů zmizelo několik oblíbených lyžařských svahů. Tam, kde se mělo za několik dní lyžovat, leží stovky popadaných stromů," líčí Ján Gavalier ze společnosti provozující vleky ve Vysokých Tatrách.

Špatná situace je například na svazích Jakubkova louka a Jamy. Naopak svahy na Štrbském plese by měly být v provozu už příští týden.

Žádost o pomoc z EU

Ministr životního prostředí László Miklos označil situaci za největší ekologickou katastrofu za posledních sto let.

"Když si představíme, že v těchto místech nebude minimálně 70 let takový les, o jaký jsme v pátek přišli, je to strašná představa," uvedl.

Upozornil, že kalamita zvýší povrchový odtok vody především na jaře, kdy bude tát sníh a naroste riziko povodní. "Zvýší se také nebezpečí eroze, změní se mikroklima, flóra i fauna," dodal.

Slovensko požádalo o pomoc při odstraňování škod Evropskou unii. Peníze by měly přijít ze strukturální fondů. Ministr zemědělství Zsolt Simon odjel do Bruselu dnes.

Páteční vichřice zničila 12 tisíc hektarů lesního porostu na dolních svazích Tatranského národního parku. Vítr tak poničil téměř polovinu z centrální části tatranských lesů s celkovou rozlohou 25 tisíc hektarů. Dalších 12 tisíc hektarů vítr poškodil částečně.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatrách zemřel Čech, letos už jedenáctý

Slovenští záchranáři našli v Nízkých Tatrách tělo mrtvého Čecha. Pohřešovali ho od páteční noci. Muž vyrazil do hor s dvěma přáteli, které se podařilo objevit...

Výběr článků

Načítám