Hlavní obsah

Záchranáři v Tatrách dorazili k odříznuté plicní léčebně

– ZVOLEN/JASNÁ

Slovenským záchranářům se v neděli podařilo dostat i k poslední obci odříznuté po řádění vichřice ve Vysokých Tatrách od světa: Vyšným Hágům. Zásoby přivezli také 251 pacientovi v tamní plicní léčebně. Zvýšené lavinové nebezpečí bylo vyhlášeno v oblasti Vysokých, Západních a Nízkých Tater a v regiónu Velké a Malé Fatry.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Sportovcem roku 2016 se stali a cenu hejtmanky převzali nohejbalista Jan Vanke a plavkyně Vendula Dušková.

Článek

Lavinovou hrozbu oznámilo Středisko lavinové prevence v Jasné.

"Středně veliké laviny mohou vzniknout už při malém mechanickém narušení, a to zejména na svazích se sklonem nad 35 stupňů," uvedl záchranář Ján Peťo.

Středně velké laviny se výjimečně mohou vytvořit i samovolně a mohly by ojediněle zasáhnout údolní turistické trasy. Ve slovenských horách za uplynulých 24 hodin napadlo patnáct až čtyřicet centimetrů nového sněhu.

"V oblasti Tater je dokonce až šedesát centimetrů nového sněhu," řekl Peťo. Celková výše sněhové přikrývky se tak pohybuje od 30 do 70 centimetrů. Na hřebenech hor silně sněžilo také dnes ráno.

Teplota vzduchu se pohybovala od minus osmi stupňů do minus 18 stupňů Celsia. Vítr se utišil - foukal od severozápadu rychlostí zhruba do 35 kilometrů za hodinu.

Záchranáři u léčebny

Tatranský region se jen pomalu vzpamatovává ze šoku, který mu v minulých dnech přichystala silná vichřice. [celá zpráva]

Záchranářům se již podařilo uvolnit silnice k obci Vyšné Hágy, která byla 48 hodin zcela odříznuta od světa. Ve vesnici byl mimo jiné ústav pro pacienty s plicními nemocemi.

"Situace začínala být kritická," řekl slovenskému deníku Pravda ředitel Ústavu tuberkulózy, plicních chorob a hrudníkové chirurgie Ivan Solovič. V budově bylo v době vichřice 251 pacient.

Zaměstnanci se tam naposledy vyměnili v pátek ráno. Někteří pacienti se navíc museli bezpodmínečně dostat do dnešních dvou hodin odpoledne na dialýzu.

Situaci v Tatrách řeší krizový štáb slovenské vlády. Na zasedání do Popradu přijel také premiér země Mikuláš Dzurinda.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatrách zemřel Čech, letos už jedenáctý

Slovenští záchranáři našli v Nízkých Tatrách tělo mrtvého Čecha. Pohřešovali ho od páteční noci. Muž vyrazil do hor s dvěma přáteli, které se podařilo objevit...

Výběr článků

Načítám