Hlavní obsah

V Tatrách zemřel Čech, letos už jedenáctý

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští záchranáři našli v Nízkých Tatrách tělo mrtvého Čecha. Pohřešovali ho od páteční noci. Muž vyrazil do hor s dvěma přáteli, které se podařilo objevit živé ještě včera. Jeden z nich leží v nemocnici s omrzlinami. Letos již zemřelo v Nízkých a Vysokých Tatrách jedenáct Čechů.

Foto: město Dobruška (archiv)

Loutky v původních kostýmech, staré i více než půl století, ale také kulisy a výtvarné návrhy představuje výstava Svět loutek v Dobrušce.

Článek

Záchranáři našli tělo pohřešovaného dnes dopoledne v Kumštové dolině. Do ní se turista s největší pravděpodobností zřítil ještě včera, a to kvůli špatné viditelnosti a silnému větru v oblasti.

Noční akce

Záchranáři obdrželi zprávu o zmizení Čecha v pátek v noci, zhruba třicet minut po dvaadvacáté hodině.

Navzdory hustému sněžení a silnému větru okamžitě vyrazili do terénu týmy ze středisek Jasná a Tále. Krátce před tím horská služba uzavřela všechny turistické trasy a doporučila turistům, aby se v horách nepohybovali.

Silný vítr

"Trojice turistů procházela hřebenem z Králové Hole směrem na západ. Ztratili se mezi Čertovicí a Štefánikovou chatou, bližší lokalizace je od Kumštového sedla směrem na vrch Besná. Dva z nich smetl vítr do údolí. Jeden je nyní na Horské službě, druhý v nemocnici s omrzlinami," uvedl pro ČTK náčelník Horské služby v Nízkých Tatrách Michal Matoš.

2004: 11 mrtvých Čechů v Tatrách:

  • 17. 1.:  2 čeští reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě zahynuli v lavině - zřítila se na v dolině Parichvost v Západních Tatrách.
  • 10. 2.: ve Vysokých Tatrách zahynuli 2 ze 4 českých horolezců, dostali se do problémů v oblasti Malého ledového štítu. Další dva se zachránili.
  • 4. 4.: českého turistu zasypala lavina v oblasti Hincova plesa ve Vysokých Tatrách. Zemřel
  • 9. 4.: český skialpinista zemřel na místě a druhý v nemocnici poté, co je v oblasti Rysů ve Vysokých Tatrách strhla lavina.
  • 5. 6.: v oblasti Jehněčího štítu ve Vysokých Tatrách zemřel po pádu muž z Ostravy
  • 28. 6.: po pádu do žlebu pod sedlem Baníkov v Západních Tatrách zahynul muž (30) z Opavy
  • 8. 8.: český horolezec zemřel po 10metrovém pádu v oblasti Ostrého štítu ve Vysokých Tatrách.
  • 20. 11.: v Nízkých Tatrách nalezen mrtvý Čech. Předchozího dne se spolu se dvěma krajany vydal na túru. Zbývající dva české turisty se podařilo zachránit.

Zdroj ČTK

Záchranáři museli včera zasahovat také ve Smokovci, kde větrem vyvrácený strom padl přímo na projíždějící automobil, v němž usmrtil muže zatím neznámé totožnosti.

Reklama

Související články

Tatry: mrtvý český turista, další zraněný

Hřebenová túra po Baníkovském sedle v Západních Tatrách se v pondělí stala osudnou turistovi Tomáši K. (30) z Opavy. Další občan Česka se zranil při pádu...

V Tatrách se zranila další Češka

V sobotu večer se v Západních Tatrách zranila 46letá M.H. z Brna, když si při pádu z chodníku v Žiarské dolině pod Jaloveckým sedlem vykloubila rameno....

Výběr článků

Načítám