Hlavní obsah

Město Cuxhaven žádá zpět od Schrödera čestný prsten. Ten tvrdí, že ho nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Cuxhaven žádá po německém kancléři Gerhardu Schröderovi (78), který si vydělal miliony jako lobbista ruských energetických firem a netají se přátelstvím s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (69), aby mu vrátil čestný prsten.

Foto: DPA, ČTK/AP

Funkci kancléře převzala po Gerhardu Schröderovi (SPD).

Článek

Schröder ho dostal ještě jako premiér spolkové země Dolní Sasko v roce 1996, dva roky předtím, než se stal kancléřem. Zdůvodnění? Přínos pro rozvoj města, obzvlášť přístavu, jehož modernizace zajistila několik tisíc pracovních míst.

Na sankčním seznamu EU zřejmě skončí i bývalý německý kancléř Schröder

Evropa

„Milý Gerde,“ oslovil ho podle týdeníku Der Spiegel v dopise starosta Cuxhavenu Uwe Santier (56), stejně jako exkancléř sociální demokrat. Napsal, že „Schröderův postoj k válce stejně jako jeho někdejší i současné pozice v ruských firmách nejsou slučitelné s důstojností nositele čestného ocenění“, a vyzval ho, aby prsten do dvou týdnů vrátil, protože mu ho radnice odebrala.

Exkancléř, který teď nabírá síly na jihu Evropy, odpověděl, že ho nemá a že musí být v archívu úřadu dolnosaského premiéra. Potíž je však v tom, píše časopis, že úředníci prohledali budovu od sklepa po půdu – bezvýsledně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám