Hlavní obsah

Město Cuxhaven žádá zpět od Schrödera čestný prsten. Ten tvrdí, že ho nemá

Město Cuxhaven žádá po německém kancléři Gerhardu Schröderovi (78), který si vydělal miliony jako lobbista ruských energetických firem a netají se přátelstvím s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (69), aby mu vrátil čestný prsten.

Foto: DPA, ČTK/AP

Funkci kancléře převzala po Gerhardu Schröderovi (SPD).

Článek

Schröder ho dostal ještě jako premiér spolkové země Dolní Sasko v roce 1996, dva roky předtím, než se stal kancléřem. Zdůvodnění? Přínos pro rozvoj města, obzvlášť přístavu, jehož modernizace zajistila několik tisíc pracovních míst.

Na sankčním seznamu EU zřejmě skončí i bývalý německý kancléř Schröder

Evropa

„Milý Gerde,“ oslovil ho podle týdeníku Der Spiegel v dopise starosta Cuxhavenu Uwe Santier (56), stejně jako exkancléř sociální demokrat. Napsal, že „Schröderův postoj k válce stejně jako jeho někdejší i současné pozice v ruských firmách nejsou slučitelné s důstojností nositele čestného ocenění“, a vyzval ho, aby prsten do dvou týdnů vrátil, protože mu ho radnice odebrala.

Exkancléř, který teď nabírá síly na jihu Evropy, odpověděl, že ho nemá a že musí být v archívu úřadu dolnosaského premiéra. Potíž je však v tom, píše časopis, že úředníci prohledali budovu od sklepa po půdu – bezvýsledně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám