Hlavní obsah

Mečiar favoritem prezidentských voleb na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Preference dvou nejvážnějších kandidátů na post slovenského prezidenta, ministra zahraničí Eduarda Kukana a expremiéra Vladimíra Mečiara, se v prosinci vyrovnaly. Mečiar má stále větší šanci zvítězit v prvním kole přímých prezidentských voleb příští rok.

Foto: Divadlo v Řeznické

Protagonisté hry Zlomatky Jitka Smutná a Jan Zadražil.

Článek

Podle prosincového průzkumu agentury MVK by totiž Mečiar v prvním kole Kukana těsně porazil.

Až doposud Kukan jasně vedl, ale nyní začíná doplácet na hlubokou krizi Dzurindovy Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU), která ho na post hlavy státu nominovala.

Mečiarovi by v prosinci dalo hlas 20,1 procenta Slováků a Kukan by získal 19,3 procenta hlasů. Oba by tak postoupili do druhého kola, kde by už podle průzkumu jasně zvítězil Kukan s 61 procenty a Mečiar by získal 39 procent hlasů.

Mečiar kandidaturu ještě neohlásil

Bývalý premiér a předseda opoziční Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) však zatím svou kandidaturu oficiálně neoznámil, ale HZDS ho k tomu tlačí.

Vážným konkurentem pro Kukana může být také bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič, pro kterého by v prvním kole hlasovalo 15, 6 procenta voličů. Ve druhém kole by však získal 49,7 procenta, což je víc než by měl Mečiar, který vyvolává u části slovenských voličů nadále značnou averzi.

Ostatní kandidáti podle průzkumu nemají velké šance zasáhnout do boje o post hlavy státu.

Reklama

Související články

Mečiarovi uteklo jedenáct poslanců

Jedenáct poslanců opozičního Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) chce na příštím zasedání parlamentu vytvořit samostatný poslanecký klub. V pátek to oznámil...

Výběr článků

Načítám