Hlavní obsah

Mám tohle zapotřebí? ptal se americký policista před osudnou střelbou u fastfoodu

Novinky, nčs

Zásah policistů proti Afroameričanovi Rayshardu Brooksovi, který minulý pátek zemřel po dvou výstřelech do zad před fastfoodem v Atlantě, vystřídaly násilné protesty. Kamera na těle jednoho ze zasahujících policistů zachytila počátek celé události, kdy opilý Brooks spal za volantem před restaurací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka mezi Brooksem a dvěma policisty Video: Reuters

 
Článek

Sedmadvacetiletý Brooks zemřel podle výsledků pitvy po dvou výstřelech do zad, které má na svědomí policista Garett Rolfe. Celý incident však začal konverzací mezi druhým policistou Derekem Brosnanem, který byl u auta se spícím Brooksem jako první.

Brooks zprvu na dotazy policisty nereagoval a byl evidentně pod vlivem alkoholu, což později potvrdila orientační dechová zkouška, vyspával za volantem. Ačkoliv muž následně policistům tvrdil, že on na místo autem nepřijel, ve vozidle s ním nikdo nebyl a Brooks seděl na sedadle řidiče. Jeho auto navíc blokovalo příjezdovou cestu k okénku restaurace s rychlým občerstvením Wendy´s.

Po krátké konverzaci obou mužů popojel Brooks s autem na vedlejší parkoviště a zdálo se, že by mohla být situace vyřešena, policista dokonce Brooksovi poděkoval. Jenže Brooks nezvládl dobře zaparkovat, navíc za volantem opět usnul. Mezitím se Brosnan ptal v policejním autě sám sebe, jestli má tohle vlastně zapotřebí řešit.

Osudná potyčka

S kolegou Rolfem se po chvíli k automobilu vrátili a vyzvali Brookse, aby vystoupil a podrobil se orientační dechové zkoušce. Kontrolovaný muž připustil, že před jízdou požil alkohol, což následně zkouška potvrdila. Incident se následně vyhrotil, když chtěli policisté Brooksovi nasadit pouta za jízdu pod vlivem alkoholu.

Pitva potvrdila, že černoch Brooks zemřel po dvou střelách do zad

Amerika

Následně se strhla potyčka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk. V jednu chvíli pak paralyzérem namířil na jednoho z policistů. O okamžik později se podle dostupných videí z incidentu ozvaly tři výstřely, po nichž se Brooks skácel k zemi. Po převozu do nemocnice zemřel na následky poškození vnitřních orgánů a masivního krvácení.

Policista Garrett Rolfe, který na podezřelého střílel, byl propuštěn z policejního sboru, zatímco jeho kolega byl přeložen mimo práci v terénu. Kvůli kauze rezignovala šéfka atlantské policie Erika Shieldsová. V Atlantě v reakci na incident propukly násilné protesty, při nichž někteří z účastníků zapálili restauraci, před níž Brooks zemřel, a také blokovali místní dálnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám