Hlavní obsah

Pitva potvrdila, že černoch Brooks zemřel po dvou střelách do zad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva výstřely, které zasáhly Afroameričana Raysharda Brookse do zad, byly příčinou jeho smrti. Tak zní závěr koronera z Atlanty, který v neděli provedl pitvu, napsal server týdeníku Focus. Sedmadvacetiletý muž zemřel na následky poškození vnitřních orgánů a masivního krvácení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka mezi Brooksem a dvěšma policisty Video: Reuters

 
Článek

Případ se stal v pátek večer. Policisté Brookse kontrolovali u restaurace rychlého občerstvení, když ho našli spícího v autě. Vzápětí neprošel dechovou zkouškou na alkohol.

Když se ho pokoušel jeden z mužů zákona zatknout, strhla se potyčka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rayshard Brooks během diskuse s policisty, o chvíli později byl postřelen.

V jednu chvíli pak paralyzérem namířil na jednoho z policistů. O okamžik později se podle dostupných videí z incidentu ozvaly tři výstřely, po nichž se Brooks skácel k zemi. Po převozu do nemocnice zemřel.

Policista Garrett Rolfe, který na podezřelého střílel, byl propuštěn z policejního sboru, zatímco jeho kolega byl přeložen mimo práci v terénu. Kvůli kauze rezignovala šéfka atlantské policie Erika Shieldsová.

V Atlantě v reakci na incident propukly násilné protesty, při nichž někteří z účastníků zapálili restauraci, před níž Brooks zemřel, a také blokovali místní dálnici. Protesty, které se odehrály v noci na pondělí byly převážně klidné, policie pouze rozehnala pepřovým sprejem skupinku demonstrantů na jedné z místních dálnic.

Foto: Ben Gray, ČTK/AP

Vypálená restaurace rychlého občerstvení. Na jejím parkovišti byl smrtelně postřelen Afroameričan Rayshard Brooks.

Místní prokuratura uvedla, že by se do poloviny tohoto týdne měla rozhodnout, zda v případu vznese obvinění. „(Oběť) nepředstavovala pro nikoho žádnou hrozbu, a tak se zdá přehnané, že se situace vyhrotila a skončila smrtí,“ řekl místní státní zástupce Paul Howard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám