Hlavní obsah

Maďarsko začalo vyrábět lidskou vakcínu proti viru H5N1

– BUDAPEŠŤ /MOSKVA
Právo, Novinky, DPA, ČTK, ivi (Bratislava)

Maďarsko jako první země na světě zahájilo výrobu očkovací látky proti viru ptačí chřipky H5N1. V úterý to oznámil maďarský premiér Ferenc Gyurcsány přímo v laboratořích firmy Omnivest v obci Pilisborosjenő, kde látku vyrábí.

Článek

"Vakcína chrání člověka proti viru H5N1. Každá ampulka obsahuje šest mikrogramů látky, která stačí na imunizaci jednoho člověka," řekl Gyurcsány.

První informace o maďarské vakcíně se objevily již v říjnu. Řada zemí o ni okamžitě projevila zájem. [celá zpráva]

První testy potvrzují, že v Ázerbájdžánu zemřely na ptačí chřipku tři mladé ženy ve věku 17, 20 a 21 let. Všechny onemocněly po kontaktu s nemocnými ptáky. Podle Světové zdravotnické organizace jsou test hodnověrné, je ale nutné čekat na jejich potvrzení z Velké Británie. Výsledky z Weybridge budou známy za týden.

Rusko vyhlásilo válku vránám

Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko vyhlásil válku černým vránám, které žijí ve všech ruských městech. Vrány se totiž živí nejen městskými odpadky, ale i mrtvými ptáky, kteří by mohli být nakaženi ptačí chřipkou. "Vrány je třeba nemilosrdně vybít," prohlásil. Právě ony by se prý totiž mohly stát nositelkami viru H5N1, který může být pro člověka smrtelný.

V současné době začala v Rusku vakcinace drůbeže. Podle Oniščenka by do budoucna měli být naočkováni i domácí holubi, ale třeba také divoké kachny, které trvale žijí na jezírkách a rybnících ve velkých městech. Celkem Rusko plánuje ve dvou firmách připravit půl miliardy dávek vakcíny, na boj s nákazou bylo z rozpočtu vyděleno 571 miliónů rublů (asi 488,3 miliónu korun). 

"Domácí holuby očkovat musíme, jenom v Moskvě jich je několik tisícovek," poznamenal hygienik.

Tchajwan zase zakázal lidem pod vysokou pokutou krmit holuby ve městech, aby se snížilo riziko rozšíření choroby v zemi. Na Tchajwanu zatím nebyla ptačí chřipka zjištěna.

Mrtvá labuť, která byla objevena na východě Chorvatska, byla nakažena virem ptačí chřipky H5N1. Počet chorvatských regionů, kde byl smrtící virus od října zjištěn, tak stoupl na tři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám