Hlavní obsah

Londýn se teroristickému útoku nevyhne, míní policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Za "nevyhnutelný" považuje útok proti britské metropoli vrchní velitel londýnské policie John Stevens. Stejný názor zastává podle stanice BBC také londýnský starosta Ken Livingstone, podle něhož by byl "zázrak", kdyby k obdobnému teroristickému útoku jako v Madridu nedošlo.

Foto: Petra Jurásková
Článek

Navzdory vážnému varování však Livingstone přezdívaný pro své levicové názory "Rudý Ken" prohlásil, že i nyní považuje Londýn za jednu z nejbezpečnějších metropolí světa.

"Víme, že se nám podařilo v Londýně zmařit teroristické útoky, ale jak to řekl premiér (Tony Blair) a také ministr vnitra (David Blunkett), k takovému útoku nevyhnutelně dojde. Ztrojnásobili jsme nicméně úsilí, aby teroristé do hlavního města nepronikli," prohlásil Stevens na tiskové konferenci.

Od 11. září 2001 podle něj došlo v Británii k 520 zatčením, přičemž polovina zatčených byla obviněna a proti 90 lidem byl zahájen proces. Pokud jde o čtvrteční útoky ve španělské metropoli, šéf londýnské policie nevyloučil, že osoby, které jsou v Británii zadržovány, budou znovu vyslýchat vyšetřovatelé.

Britský tisk naznačuje spojitost mezi jedním z údajných atentátníků zadržených v Madridu a mezi abú Katadou, který je vězněn ve věznici s přísnou ostrahou Belmarsh.

Tři čtvrtiny se cítí zranitelnější

Ačkoli podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění podporuje vojenskou akci Británie a USA v Iráku nadále 48 procent Britů, plné tři čtvrtiny procent respondentů jsou přesvědčeny, že jim válka nezajistila větší bezpečnost. Právě tímto argumentem přitom kabinet Tonyho Blaira zdůvodňoval akci. Na 73 procent Britů také vyjádřilo přesvědčení, že ani hrozba bezprostředního útoku nezmění jejich volební preference, v jejichž čele zůstává vládní labouristická strana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám