Hlavní obsah

Litevský parlament sesazuje prezidenta Paksase

Právo, DPA, hor
VILNIUS

Litevský parlament v úterý uznal prezidenta Rolandase Paksase (47) odpovědným za "ohrožení bezpečnosti státu" a zahájil přípravu na jeho sesazení.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Poslanci projednali zprávu své vyšetřovací komise, která dospěla k závěru, že prezident se podílel na stycích svých poradců s organizovaným zločinem a rozhodli se zahájit proces sesazení hlavy státu (impeachment), protože Paksas odmítá odstoupit dobrovolně. Zprávu komise schválil parlament 75 hlasy, 13 poslanců bylo proti a 12 se hlasování zdrželo.

Opozice se pro demisi prezidenta vyslovila již před několika dny a v úterý se k ní po seznámení se závěry vyšetřující komise připojil i premiér Algirdas Brazauskas a jeho sociálně demokratická strana. Ta je v parlamentu nejsilnější, ze 141 křesel jich má 53. "Většina našich poslanců došla k závěru, že je třeba podpořit odchod prezidenta," prohlásil Brazauskas dopoledne v litevském rozhlase.

"Nikdy bych nevěřil, že se budeme muset něčím takovým zabývat," řekl agentuře DPA předseda poslanecké frakce vládnoucích sociálních demokratů Vytenis Andriukaitis.

Prezident obvinění odmítá

Paksas večer v televizním vystoupení, které bylo vysíláno ze záznamu, svou demisi kategoricky odmítl. Ke zprávě vyšetřující komise zveřejněné již v pondělí se však vyjádřil jen obecně. "Nehledá se tam pravda, ale jde o pokus mě morálně a politicky poškodit," řekl prezident.

Aféra vypukla 31. října, kdy byla v parlamentu rozšířena zpráva litevské tajné služby týkající se prezidenta a jeho nejbližších spolupracovníků. Podle ní poradci hlavy státu zneužívali svého postavení v různých záležitostech, včetně vývozu zbraní.

Prezident prý také pomohl k politickému vlivu dárcům, kteří mu přispěli na volební kampaň. Dosud podalo demisi šest hlavních poradců Paksase. Aféra hrozí poškozením pověsti Litvy, která má být v příštím roce vstoupit do EU a do NATO.

Reklama

Související témata:

Související články

V Litvě se chystají odvolávat prezidenta

Litevský prezident Rolandas Paksas se na stycích svých poradců s mafií osobně podílel a představuje tak "hrozbu pro bezpečnost státu". K tomuto závěru dospělo...

Výběr článků

Načítám