Hlavní obsah

Lipavský v Bratislavě: Je dobré se nejdříve sejít s přáteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nový český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí v Bratislavě jednal se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem (Svoboda a Solidarita). Šlo o první zahraniční cestu Lipavského ve funkci.

Foto: Profimedia.cz

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v Bratislavě na své první zahraniční návštěvě

Článek

Lipavský, který se postu ujal v pátek, zdůraznil, že není náhoda, že první pracovní den ve funkci strávil právě na Slovensku.

„Je to jasným signálem toho, jak silné, kvalitní a nadstandardní jsou vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem. Je dobré se nejdříve sejít se svými přáteli,“ konstatoval nový šéf české diplomacie.

Schwarzenberg: Lipavský je ve své generaci nejlepší

Domácí

Jednání v Bratislavě označil Lipavský za věcné. „V mnoha ohledech jsme se shodli a nastavili jsme rámec naší komunikace. Poměrně velkou část debaty jsme strávili ohledně evropského předsednictví. Seznámili jsme slovenskou stranu se stavem příprav,“ řekl český ministr zahraničí.

Chceme dialog s Ruskem, říká Korčok

Důležitým tématem jednání bylo téma vztahů Ruské federace a Ukrajiny. „Pro nás je klíčová debata, která proběhne na půdě Severoatlantické aliance,“ dodal Lipavský.

Britové přiznali, že by na pomoc Ukrajině proti Rusku nepřišli

Zahraniční

Korčok zdůraznil, že NATO i Evropská unie jsou připraveny na dialog s Ruskou federací. „Dialog zde chybí, a to je jeden z důvodů, proč jsme se ocitli v této situaci. Je nepřípustné, aby se v mezinárodních vztazích hrálo s hrozbou síly, která se týká suverenity a existence evropského státu, v tomto případě Ukrajiny,“ konstatoval šéf slovenské diplomacie.

Dále upozornil, že je potřeba zabránit další eskalaci situace. „Postoj Evropské unie je jasný: nechoďte do toho, co zhorší vztahy ještě víc. Princip suverenity a teritoriální integrity je nedotknutelný,“ zdůraznil slovenský ministr zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám