Hlavní obsah

Libyjský parlament odmítl vznik vlády národní jednoty s islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodně uznaný libyjský parlament odmítl v pondělí návrh Organizace spojených národů na vytvoření vlády národní jednoty, který měl přinést severoafrické zemi mír a stabilitu, uvedla agentura Reuters. Na počátku října přitom zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Bernardino León oznámil, že se znepřátelené skupiny dohodly.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Po svržení režimu Muammara Kaddáfího se Libye propadla do chaosu.

Článek

Mluvčí mezinárodně uznaného parlamentu se sídlem v Tobrúku na východě země uvedl, že zákonodárci odmítli schválit dohodu vyjednanou za zprostředkování OSN. Důvodem byla prý neochota mezinárodní organizace vyškrtnout z dokumentu dodatky, které do něj údajně bez svolení mezinárodně uznaných libyjských úřadů doplnila islamistická vláda z Tripolisu.

Parlament nicméně uvedl, že se chce i nadále účastnit mírových jednání zprostředkovaných OSN.

Na počátku října oznámila OSN po dlouhých rozhovorech vyjednání dohody o vzniku vlády národní jednoty pod vedením Fajíze Sarradže, která měla být prvním krokem na cestě k ukončení bojů a zajištění celistvosti Libye, která se propadla do chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011.

Milice, které proti němu bojovaly, odmítly složit zbraně a země se rozpadla na několik částí. Mezinárodně uznávaná libyjská vláda kontroluje území na východě země, islamisté ovládají Tripolis. Mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát (IS), která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám