Hlavní obsah

Konzul v USA zapletl Česko do daňového sporu

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sto tisíc dolarů (2,5 mil. Kč) na nezaplacených daních z nemovitosti za letošní rok soudně vymáhá americké město Northville u Detroitu ve státě Michigan po českém honorárním konzulovi Thomasu Proseovi. Diplomacie kvůli tomu po roce ukončila s kontroverzním americkým podnikatelem spolupráci

Článek

"Ministerstvo zahraničních věcí ukončilo spolupráci s honorárním konzulem ČR v Detroitu, panem Thomasem Prosem... Jeho nevyjasněné daňové otázky poškozují dobré jméno České republiky v zahraničí," řekl ve čtvrtek Právu  zástupce mluvčího Martin Krpač.

Prose, jenž je podle informací Práva zámožný a velmi úspěšný podnikatel, se stal českým honorárním konzulem pro státy Michigan a Ohio a jeho budova v ulici Dubuar honorárním konzulátem teprve loni.

Ministerstvo popírá, že by dům byl převeden na ČR

Podle dokumentů města Northville - jak napsala agentura AP - údajně Prose převedl 1. července téhož roku za jeden dolar dům a 2,4 hektaru pozemků na českou vládu. České ministerstvo zahraničí ale striktně odmítlo, že by na ČR byla nemovitost převedena.

"K žádnému aktu zcizování nemovitostí ve vztahu České republiky s honorárními konzuly nedochází," řekl Právu Krpač a zdůraznil, že "ČR proto nikdy nebyla stranou tohoto sporu. Jde o spor mezi panem Prosem a daňovým úřadem města Northville".

Praha však podle tvrzení agentury AP rovněž argumentovala, že podle Vídeňské konvence upravující diplomatické vztahy je nemovitost vyňata ze zdanění. "Toto tvrzení je zcela nekorektní," uvedl Krpač.  Údajná smlouva mezi Prosem a ČR o předovu nemovitosti je tedy podle všeho podvrh, což však prokáže až soudní šetření, jež spor mezi městem Northville a Prosem, kdo má daň zaplatit, bude nyní řešit.

Spor se točí kolem luxusního sídla v hodnotě 4,3 miliónu dolarů (107 mil. Kč) s pěti ložnicemi, výtahem a vířivkou, vybudovaného zhruba před pěti roky. Daně za tuto rezidenci patří k nejnákladnějším mezi místními domy, a jen za nemovitosti sloužící v Northville k podnikání jsou daně vyšší, upozornila AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám