Hlavní obsah

KLDR opět dodala rakety Pákistáncům

Novinky, Jaroslav Höffer, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Severní Korea ještě nedávno dodala Pákistánu celkem deset raket SCUD B, pravděpodobně výměnou za zařízení či materiály potřebné pro výrobu jaderných hlavic. Napsal to ve středu japonský list Sankei šinbun v článku o aféře, která dále zkomplikovala vztahy v severovýchodní Asii.

Foto: Město Opava

Nové autobusy v Opavě

Článek

Rakety měly být podle snímků ze špionážních družic naloženy  v půlce března na pákistánskou loď, která se vrátila do vlasti před několika dny.

Právě zjištění o pákistánsko-severokorejském jaderném obchodu stála na počátku vyhrocení vztahů Pchjongjangu s USA a jejich spojenci loni na podzim, které vyvrcholilo odstoupením KLDR od řady mezinárodních závazků a nynějším napětím.

Pákistán protestuje proti sankcím

Aféra postihla i Pákistán. Jeho ministerstvo zahraničí ve středu protestovalo proti sankcím, které uvalily Spojené státy na tamní firmu AQ Khan Research Laboratories za obchod se strategickými materiálem s nejmenovanou třetí zemí, jíž ovšem má být právě Severní Korea.

Reklama

Související články

KLDR: v jaderné válce s USA budeme vítězem

Severní Korea by zvítězila v jakékoli jaderné válce se Spojenými státy, a to díky svému důrazu na roli armády ve společnosti. Tuto výhrůžku odvysílal v pondělí...

Výběr článků

Načítám