Hlavní obsah

Klause v Malajsii uvítal král a salvy z děla

Novinky, Miroslav Benč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Salvy z děla, dvě řady vojáků, vojenská hudba. Tak ve čtvrtek prezidenta Václava Klause a jeho choť Livii přivítal v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur král Abdul Halim s manželkou. Prezident tak zahájil státní návštěvu dvou asijských zemí, po Malajsii ještě zavítá do Indonésie.

Foto: Reuters

Václav Klaus během čestné přehlídky v Kuala Lumpur

Článek

Po slavnostním uvítacím ceremoniálu následovalo jednání královského a prezidentského páru. Odpoledne se pak prezident Klaus s delegací setkal ještě s předsedou vlády a šéfem Senátu.

Foto: ČTK/AP

Václav Klaus s chotí Livií, za nimi malajský královský pár

„My nezakrýváme, že máme největší zájem, aby se nám podařilo rozšířit česko-malajské hospodářské vztahy,“ řekl Klaus s poukazem na to, že je potřeba diverzifikovat český vývoz, který v naprosté většině nyní směřuje do zemí Evropské unie.

„Místní politici jsou velmi přátelští a nepochybně rozumí našemu zájmu o zlepšení vzájemných vztahů. Proto věřím, že návštěvy tohoto typu stojí zato konat,“ dodal Klaus.

Prezidentův program pokračuje v pátek, kdy mimo jiné v Kuala Lumpur zahájí česko-malajsijské podnikatelské fórum. Později odcestuje do Indonésie.

Klaus již v minulosti obě země navštívil. V roce 1996 byl v Malajsii ještě v roli ministerského předsedy. Tehdy tam nabízel možnou roli ČR jako prostředníka pro vstup na evropské trhy.

Také do Indonésie cestoval jako premiér, a to v roce 1994. Rovněž v této zemi se soustředil na možnosti obchodu. Indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová přicestovala do Prahy před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám