Hlavní obsah

Kerry nominován do boje o post prezidenta USA

BOSTON

Demokraté v noci na čtvrtek na svém stranickém sjezdu v Bostonu formálně nominovali Johna Kerryho jako svého uchazeče o prezidentský úřad ve volbách, které se budou konat 2. listopadu. Na 4300 hlasujících delegátů sjezdu se pro něho vyjádřilo téměř jednomyslně.

Foto: Jakub Jíra
Článek

Kerryho nominace byla stvrzena ve středu krátce před půlnocí bostonského času, kdy hlasovali delegáti z Ohia a doplnili tak počet kladných hlasů na potřebnou nadpoloviční většinu 2162 hlasů. Ohio bylo pro Kerryho klíčovým státem už v primárkách na cestě k vítězství nad původními protiuchazeči Howardem Deanem a také Johnem Edwardsem, který se nedávno ke Kerrymu připojil jako kandidát na místo viceprezidenta.

Nominace  byla formální záležitostí, protože Kerry vyhrál drtivě stranické primárky a neměl ve stranických řadách vyzyvatele. Ve čtvrtek večer na závěr sjezdu pronese projev, ve kterém nominaci přijme a nastíní postup ve volební kampani. Ve chvíli nominace byl Kerry ve svém hotelu. Do Bostonu, svého rodného města, přicestoval ve středu odpoledne.

John Edwards: Kerry, hrdina z Vietnamu

John Edwards, kterého si Kerry vybral jako uchazeče o viceprezidentský úřad, ve středečním projevu vyzdvihl válečné hrdinství Kerryho, když sloužil u námořnictva ve Vietnamu: "Viděli, z jakého je materiálu.  Viděli ho, jak v žáru bitvy udělal rozhodnutí, ve zlomku sekundy obrátil svůj člun, vedl jej přes nepřátelské pozice a pronásledoval nepřátele, aby zachránil život jednoho ze svých mužů". Ten totiž uvázl v bahně delty Mekongu."

Je rozhodný, silný, to jsou rysy, které chcete vidět u vrchního velitele," řekl Edwards a dodal. "Pro al-Kajdá a zbytek teroristů máme jediné poselství. Můžete prchat, ale nemůžete se ukrýt. Zničíme vás."

Jedna Amerika neomezených možností

Zdůraznil také jeho odhodlání budovat "jednu Ameriku" bez ohledu na rasu a příjem. V narážce na ekonomickou část programu demokratů Edwards uvedl, že spočívá ve zvýšení daní pro dvě procenta nejzámožnějších Američanů a nabízí naději na prospěch milionům ve světě." Pravdou je, že jsou zatím dvě odlišné Ameriky, ale nemusí to tak být," dodal v narážce na rostoucí rozdíly mezi zámožnými vrstvami a zbytkem populace.

"Můžeme vybudovat Ameriku, kde už nejsou dva systémy zdravotní péče ... můžeme zase vytvořit dobře placená pracovní místa," uvedl Edwards.

Edwards v projevu obvinil republikány z kampaně plné "bezohledných negativních útoků".

"Místo toho můžeme přijmout politiku naděje a politiku toho, co je možné, protože Amerika je o tom, že tu je všechno možné," zvolal Edwards. Kandidát na viceprezidenta pochází z chudé rodiny, ale jako právník se domohl poměrně značného jmění, které sám odhadl až na 30 milionů dolarů.

Naděje a příležitosti

"Když vstanete a sedíte v kuchyni se svými dětmi a hovoříte o velkých možnostech v Americe,. Vaše děti by měly vědět, že John a já věříme, že naše duše bude zítra lepší než dnes. Dali jsem přednost naději před zoufalstvím, příležitostmi před problémy a optimismu před cynismem," uzavřel svůj projev plný patosu Edwards.

Reklama

Výběr článků

Načítám