Hlavní obsah

Kandidáti na slovenského prezidenta se navzájem uráželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První rozhlasový duel finalistů slovenských prezidentských voleb přinesl ve čtvrtek ostré slovní výměny mezi Vladimírem Mečiarem a Ivanem Gašparovičem. Bývalí dlouholetí blízcí spolupracovníci ze Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), kteří se utkají ve druhém kole voleb 17. dubna, se ve vysílání Slovenského rozhlasu obviňovali ze lží a úkladů.

Foto: Petr Hejna ml.
Článek

"Neplivej na ty, z nichž jsi, Ivánku, vzešel a bez nichž bys nebyl nic," reagoval Mečiar na Gašparovičovo zdůvodnění odchodu z HZDS. Někdejší předseda parlamentu totiž podle svých slov stranu opustil kvůli rozporům s Mečiarem v otázkách vedení strany.

Expremiér Mečiar ale dnes uvedl, že za Gašparovičovým odchodem z HZDS byly především "ješitnost a osobní motivy", protože prý již před odchodem chtěl založit vlastní stranu. "Nejprve lezeš do zadku a pak pomlouváš!" dodal expremiér na adresu svého protivníka.

"Lžeš, jak jsi vždy lhal! To jsi celý ty! Lhář od začátku do konce!" kontroval Gašparovič.

Rozchod před dvěma lety

Politici se rozešli ve zlém před dvěma lety, kdy po bouřlivém nominačním sněmu HZDS Gašparovič, který nedostal volitelné místo na kandidátce do předloňských parlamentních voleb, odešel a  založil si vlastní  Hnutí za demokracii (HZD). Nová strana se ale do parlamentu nedostala.

Oba kandidáti jsou pro mnohé Slováky nepřijatelní a k volbám nechtějí jít. Vládní koalice se již nechala slyšet, že nepodpoří žádného z dvojice. Malá volební účast by nahrávala Mečiarovi. Gašparovič si také v debatě stěžoval, že výzvy vládních politiků, aby jejich sympatizanti nešli hlasovat, nejsou demokratické.

Oba se vrátili do nejvyšší politiky

Pro oba muže znamená postup do druhého kola voleb návrat do nejvyšší politiky. Mečiarova strana je totiž již druhé volební období v opozici a nikdo s ní do vlády nechtěl jít.

Na rozdíl od Mečiara se Gašparovič do jisté míry distancoval od chyb HZDS, k nimž došlo za jeho členství, a zdůraznil, že se již za ně omluvil. Předseda hnutí naopak nazval období, kdy bylo HZDS u moci, za "nejúspěšnější v historii Slováků". Mečiar pouze přiznal, že jisté "kauzy" tu byly.

Anketa

Kdo vyhraje prezidentské volby na Slovensku?
Vladimír Mečiar
68,6 %
Ivan Gašparovič
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám