Hlavní obsah

Johnsona zašlapává hned trojice afér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Šance, že budu někdy premiérem, je asi stejně velká, jako že najdeme Elvise na Marsu nebo že se reinkarnuji jako oliva,“ řekl před sedmnácti lety jeden výstřední britský novinář do té doby známý především pro své záletnictví a pružný vztah k pravdě.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Premiér Boris Johnson v britském parlamentu při interpelacích 28. dubna 2021

Článek

Hodně věcí se od té doby změnilo. Fanoušci krále rokenrolu se už se smrtí svého idolu smířili a Boris Johnson sedí už druhým rokem v čele britské vlády. Otázka je, na jak dlouho.

Události posledních dní označují zasvěcení novináři za dosud největší krizi v Johnsonově kariéře. Chvála za úspěšně připravenou očkovací kampaň je tatam.

Teď řeší hned tři skandály najednou. Nejprve musel vysvětlovat, kdo z jeho okolí stál za úniky důvěrných informací médiím.

Utratil sedmkrát více, než směl

Podezření nasměroval na Dominika Cummingse, svého už bývalého dvorního poradce. Ten si ale nařčení z toho, že je „upovídaná krysa“, nenechal líbit a po více než roce publikoval na blogu příspěvek, který ve Westminsteru vyvolal bouři.

Podle Cummingse totiž úřad vlády moc dobře věděl, kdo informace vynáší. Mělo jít o Henryho Newmana, nejlepšího kamaráda premiérovy snoubenky Carrie Symondsové.

Řekl jsem mu, že jeho plán je neetický, pošetilý a potenciálně nezákonný
Dominic Cummings, exporadce premiéra

Protože si ale Johnson nechtěl rozházet rodinnou pohodu, rozhodl se odhaleného zrádce nepropustit. Tím ale Cummingsova křížová výprava za odplatou nekončí. Už delší dobu je britské veřejnosti trnem v oku extrémně nákladná rekonstrukce Johnsonova bytu v Downing Street.

Johnsona čeká formální vyšetřování ohledně financování oprav jeho bytu

Evropa

Podle pravidel má premiér nárok na renovaci svého ubytování utratit 30 tisíc liber (892 tisíc Kč) ročně. V případě Johnsona to bylo sedmkrát tolik, tedy 200 tisíc liber.

Řekl, nebo neřekl?

Cummings svého někdejšího šéfa obvinil, že chtěl renovaci zaplatit prostřednictvím sponzora Konzervativní strany. „Řekl jsem mu, že jeho plán je neetický, pošetilý a potenciálně nezákonný,“ píše Cummings.

Většina Britů premiérovi nevěří
Johnsonovi nevěří 59 procent obyvatel.
Pouze 35 procent mu věří.
Labourista Starmer je důvěryhodný pro 42 procent lidí.
Nejlepší hodnocení si vysloužil ministr financí Rishi Sunak.
Zdroj: Průzkum agentury Ipsos pro Evening Standard

Když už se zdálo, že je Johnsonův mediální obraz na lopatkách, přišla poslední a vůbec největší rána. „Už žádný další zku***ný lockdown, to radši hromady mrtvol“ – tak zní věta, kterou měl Johnson údajně pronést na říjnovém jednání kabinetu. Informovala o tom snad všechna světová média.

Johnson citaci okamžitě popřel, stejně jako všichni jeho podřízení, kteří se jednání účastnili. Vždyť byl sám s covidem na JIP, nic takového by nikdy neřekl, hájil svého šéfa kabinetní ministr Michael Gove.

Johnson je ve velkém průseru
Piers Morgan

Jenže svědci nemlčí, podle stanice ITV jsou dokonce dva z nich připraveni pod přísahou dosvědčit, že premiér inkriminovanou větu opravdu pronesl. Johnson výrok údajně zakřičel v „záchvatu vzteku“, a to zrovna ve chvíli, kdy byly v místnosti otevřené dveře. Dá se tak předpokládat, že oni „očití“ svědci nebudou politici, nýbrž zaměstnanci úřadu vlády, kteří měli zrovna cestu kolem.

Radši mrtvé než zku***né lockdowny. Údajná Johnsonova slova prý měla svědky

Evropa

Při středečních interpelacích si vzal předsedu vlády na paškál opoziční lídr labouristů Keir Starmer a ztepal ho za všechny zmíněné aféry. A zatímco Johnsona ve sněmovně griloval, volební komise oznamovala, že kvůli podezření ze spáchání trestného činu proti premiérovi zahajuje vyšetřování.

„Johnson je ve velkém průseru,“ reagoval na Twitteru Piers Morgan z jinak konzervativcům nakloněného deníku Daily Mail.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám