Hlavní obsah

Johnsona čeká formální vyšetřování ohledně financování oprav jeho bytu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britského premiéra Borise Johnsona stíhají poslední dny špatné zprávy. Kromě toho, že mají existovat svědci, kteří chtějí vypovídat o Johnsonově citaci „raději tisíce mrtvých, než další zku***né lockdowny“, čeká premiéra formální vyšetřování ohledně financování rekonstrukce jeho bytu v Downing Street.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Máme důvody se domnívat, že mohlo dojít k trestnému činu či přestupku. Proto zahajujeme formální vyšetřování, abychom zjistili, jak se věci doopravdy mají,“ uvedla ve středečním prohlášení britská volební komise.

Podle britských médií by se konkrétně mělo jednat o částku 200 tisíc liber (bezmála 6 milionů korun).

Za tuto cenu Boris Johnson renovoval svůj byt v Downing Street. Jeho bývalý poradce Dominic Cummings premiéra obvinil z „neetického, nerozumného a potenciálně nezákonného“ chování na svém blogu. Opravy měl totiž Johnson údajně zaplatit tajně prostřednictvím dárců Konzervativní strany.

Johnson má vysvětlit, jak platil renovaci bytu

Evropa

Tato nařčení britská vláda popírá, podle jejího vyjádření Johnson renovaci zaplatil z vlastních zdrojů. „Vláda transparentně doložila výdaje. Veškeré náklady uhradil její předseda osobně,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

„Žádná pravidla jsem neporušil. Celé je to nafouknuté, abych ztratil důvěru veřejnosti,” bránil se ve středu Johnson na zasedání dolní sněmovny ve Westminsteru.

Britská volební komise se už dříve obrátila na Konzervativní stranu s žádostí o odpověď na to, zde se na část částky nevztahuje zákon o finančních darech pro politické strany. Reakce se nedočkala a ve středečním prohlášení uvedla, že veškeré odpovědi na otázky poskytne až vyšetřování.

Radši mrtvé než zku***né lockdowny. Údajná Johnsonova slova prý měla svědky

Evropa

Boris Johnson v posledních dnech nedostává dobré zprávy. V úterý přinesla televize ITV zprávu o tom, že existují svědci – a jsou připraveni vypovídat pod přísahou – ohledně premiérova prohlášení v srpnu, kdy během jednání v Downing Street měl říct větu: „Žádné další zku***né lockdowny, raději další tisíce mrtvých těl.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám