Hlavní obsah

Johnson ustoupil tlaku. Zakáže poslancům lobbovat jménem soukromých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson chce zakázat britským poslancům, aby vykonávali vedlejší placenou poradenskou či lobbistickou činnost. V úterý uvedl, že vyzval vedení Dolní sněmovny, aby v tomto smyslu změnilo etický kodex zákonodárců, uvedla agentura Reuters.

Foto: Yves Herman, Reuters

Boris Johnson zahájil svým proslovem klimatickou konferenci v Glasgow.

Článek

Johnsonova Konzervativní strana čelí v posledních týdnech kritice médií i opozice kvůli odhalením, že její poslanci působili během výkonu mandátu jako placení poradci a lobbisté soukromých firem.

Podle Johnsona je nutné aktualizovat pravidla chování zákonodárců. Ti, kteří dávají přednost svým soukromým zájmů nad zájmy voličů ve svém obvodu, by podle něj měli být vyšetřováni a případně i potrestáni.

Johnsonova dnešní výzva se shoduje se závěry parlamentní komise, která se zabývá standardy chování zákonodárců.

Komise vyzvala, aby se poradenská činnost poslanců zakázala. Zákonodárci by podle ní měli během mandátu výrazně omezit své další vedlejší činnosti.

Britská média v uplynulých týdnech informovala o několika konzervativních zákonodárcích, kteří vedle svého poslaneckého mandátu vykonávali poradenskou činnost pro soukromé firmy a zřejmě v jejich prospěch působili i v parlamentu.

Někteří z nich si díky tomu přišli i na několik stovek tisíc liber (několik milionů korun) ročně.

Zájem o vedlejší úvazky konzervativních zákonodárců odstartoval případ dnes již bývalého poslance Owena Patersona.

Podle závěrů vyšetřování Paterson u vlády lobboval ve prospěch dvou společností, které jej platily, a také využíval svou parlamentní kancelář pro podnikatelskou činnost.

Britský parlament je prolezlý korupcí, naznačují média

Zahraniční

Paterson měl být kvůli porušení pravidel o lobbování na 30 dní suspendován z Dolní sněmovny, Johnson a jeho parlamentní frakce se ale pokusili svého spolustraníka ochránit změnou pravidel.

Po tvrdé kritice nakonec premiér otočil a Paterson se funkce poslance vzdal.

Veřejnost je na pokrytectví alergická

Britský parlament nechává svým zákonodárcům relativně velký prostor pro výkon vedlejších aktivit. Již dnes ale platí některá omezení. Zákonodárce například nesmí používat svou poslaneckou kancelář pro své soukromé aktivity.

Johnson čelil kritice za svůj přístup zevnitř své strany i od opozice. Podle agentury Reuters se případy, kdy poslanci jednali jako placení lobbisté soukromých firem, promítají i do preferencí Konzervativní strany, které klesají.

Podle některých průzkumů ji už v přízni voličů předstihli opoziční labouristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám