Hlavní obsah

Britský parlament je prolezlý korupcí, naznačují média

Londýn

Neuběhl ani týden a britští konzervativci pod vedením Borise Johnsona řeší už druhý nepříjemný skandál. Štědrým boháčům, kteří straně věnovali alespoň 3 miliony liber (65,4 milionu Kč), nabídli konzervativní premiéři za odměnu místo ve Sněmovně lordů – horní komoře londýnského parlamentu. Vyplývá to ze společného zjištění listu Sunday Times a serveru OpenDemocracy. Je to tradice, hájí se nejstarší politická strana ve Spojeném království.

Foto: Profimedia.cz

Britský konzervativní premiér Boris Johnson

Článek

Nepsaná pravidla fungovala následovně: v případě, že donátor věnoval konzervativcům zmíněnou částku, postoupil do pozice dočasného šéfa stranické kasy.

Následně jej premiér (z Konzervativní strany) navrhl do hodnosti peera, tedy člena britské Sněmovny lordů. Sponzoři konzervativců se tak rázem mohli začít podílet na utváření zákonů v zemi.

Podle zdrojů ze strany jde o tradici.

Za posledních dvacet let obdrželo nabídku vstoupit do Sněmovny lordů 15 z 16 pokladníků strany, stejně jako dalších 22 významných dárců.

„Jakmile zaplatíte ty tři miliony, tak se stanete lordem,” citují média jednoho z bývalých předsedů Konzervativní strany. O těchto praktikách údajně ví „celý politický establishment”.

Volání po policii

Opoziční Labouristická strana obratem využila zprávy o možném úplatkářství k tvrdé kritice Johnsonovy vlády.

„Chovají se zkorumpovaně, prohnaně, sprostě a prospěchářsky,” rozohňovala se na Twitteru místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová, která konzervativce nedávno označila expresivním slovíčkem „scum” (v překladu „spodina” nebo „lůza”).

Další Johnsonův skandál. Mlží o tom, kdo mu zaplatil luxusní dovolenou v Karibiku

Zahraniční

Prominentní britský právník Jolyon Maugham se zase podivoval nad tím, že chování konzervativců ještě neprošetřuje policie. „Copak stojí Boris Johnson nad zákonem?” ptal se. K jeho volání se přidala také Skotská nacionalistická strana.

Od roku 2010, kdy se Konzervativní strana chopila moci, bylo tímto způsobem „zešlechtěno” 13 jejich dárců. Dalších šest takových návrhů zablokoval příslušný nominační orgán. Za stejné období rozšířili řady lordů dva sponzoři labouristů a pět sponzorů liberálů.

Konzervativci navíc čelí podezření z neetického chování už podruhé za uplynulý týden.

Parlamentní komise zjistila, že konzervativní poslanec Owen Paterson porušil pravidla ohledně střetu zájmů, když opakovaně lobboval u vlády i ve sněmovně jménem dvou soukromých společností, od kterých za tuto činnost obdržel peníze.

Johnson se zachoval nerozumně, ukázalo vyšetřování milionové rekonstrukce jeho bytu

Evropa

Komise navrhla suspendaci na 30 dní, ale sněmovna tento trest překvapivě udělit odmítla. Třešničkou na dortu je pak skutečnost, že se o Patersonovi spekuluje jako o dalším možném lordovi.

Počet členů horní komory je totiž neomezený a na její složení nemají běžní občané žádný vliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám