Hlavní obsah

Jihokorejec spáchal na WTO rituální sebevraždu

CNN, DPA, Alexandr Petržalka, Jaroslav Höffer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Na protest proti tomu, jak "globalizace vraždí rolníky po světě", spáchal ve čtvrtek v mexickém Cancúnu rituální sebevraždu bývalý jihokorejský poslanec a vůdce tamní Federace zemědělců a rybářů Ri Kjong-che. Zpráva o neštěstí na chvíli ochromila probíhající jednání Světové obchodní organizace (WTO).

Foto: Milan Haluška

Radek Štěpánek přebírá čestné občanství Karviné

Článek

Pětapadesátiletý muž vyšplhal na zátaras, oddělující ministry obchodu 146 zemí a jiné prominenty shromážděné na konferenci od desetitisíců demonstrantů, a po vzoru japonských samurajů "vykonal seppuku" - prořízl si hrudník a břicho. Krátce po převozu do nemocnice podlehl poranění plic.

WTO prý zabíjí zemědělce

 Zástupce delegace 50 jihokorejských aktivistů poté přečetl dopis, podle něhož se Ri obětoval, aby tak projevil nesouhlas s politikou této organizace, jež, jak řekl, "zabíjí zemědělce".

Mnoho zemědělců z rozvojových zemí totiž tvrdí, že státní dotace zavedené například v Evropské unii, které srážejí zemědělské zboží z bohatých zemí, přivádějí na mizinu rolníky v chudých částech světa. "Jeho smrt není soukromá tragédie, ale odraz zoufalého boje 3,5 miliónu korejských farmářů," dodal Song Nan-su, předseda jiné skupiny aktivistů jihokorejského Sdružení pro řízení zemědělství, která rovněž dorazila do tohoto mexického turistického letoviska.

Reklama

Výběr článků

Načítám