Hlavní obsah

Jednání kandidátů s EU bylo debatou o Chirakových výrocích

Novinky, Helena Landovská (Brusel)
BRUSEL

Úterní setkání představitelů EU se zástupci devíti kandidátských zemí v Bruselu nebylo jen přátelským rozhovorem. Po informaci o jednotném postoji EU k irácké krizi bylo mnohem důležitějším a zajímavějším tématem pondělní vystoupení Jacquese Chiracka, který se ostře ohradil proti přístupu kandidátských států.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Evropská unie v úterý obšírně informovala premiéra Vladimíra Špidlu, ministra zahraničí Cyrila Svobodu a představitele dalších devíti budoucích členů a tří kandidátů o společném postoji k řešení irácké krize, k němuž Unie pracně dospěla v noci na dnešek. Informaci podal řecký premiér Kostas Simitis, předtím proběhlo setkání s předsedou Evropského parlamentu Patem Coxem.

Chirakovy výroky vzbudily pobouření

V bruselských kuolárech se ale nejvíc diskutovalo o výrocích francouzského prezidenta Jacquese Chiraka z tiskové konference po pondělním summitu. Chirak zde označil za "lehkomyslné", "nezodpovědné" a "nevychované" to, že kandidátské země v tzv. dopise osmi a v prohlášení vilniuské Desítky na přelomu ledna a února jednoznačně podpořily USA.

Kandidáti se cítí uraženi

Některé budoucí členy (Polsko a pobaltské státy) ale urazilo už to, že nebyli pozváni na pondělní mimořádný summit, kde unie společné stanovisko formulovala a vyslali na informativní schůzku jen ministry zahraničí. Rumunsko, které naopak bylo zastoupeno nejen premiérem a šéfem diplomacie, ale i prezidentem, zarazil Chirackův ostrý výpad, jmenovitě vůči němu a Bulharsku. Jejich pozici totiž prezident označil za "delikátní", protože "v přípravě na Unii zaostávají" a svými podpisy pod zmíněné dokumenty "snižují šance na přijetí do unie".

Chirac ovšem hrozil, že přijetí kandidátů by členové nemuseli schválit v referendech, přičemž žádná z 15 členských zemí takové referendum neplánuje. Ratifikace mají proběhnout jen v parlamentech. Tato nesrovnalost tedy naopak poněkud snížila dopad prezidentova vystoupení.

Cox: Chirac řekl, co si ostatní jen myslí

V Bruselu se ale kandidáti nedočkali přílišného chlácholení a obrany proti Chirakovým výrokům. "Prezident řekl jen něco, co si myslí i ostatní, ale nemluví o tom nahlas," komentoval situaci jeden bruselský diplomat. Předseda Europarlamentu Pat Cox považuje Chirakovu kritiku za "relativně oprávněnou", i když připouští, že "nelze trestat ty, kteří se poslušně nezařazují do nějaké společné pozice, pro niž ani všichni členové unie stále nemají dost politické vůle".

EU má také závazky vůči kandidátům

Kandidáti by si ovšem podle Coxe měli víc uvědomit, že nevstupují jen do ekonomické, ale i do politické unie. Mnozí v Bruselu považují za nešťastné proamerické vystoupení těch, kteří chtějí vstoupit do Evropské unie, jež si klade za jeden z cílů hrát ekonomickou a politickou protiváhu USA. Cox zároveň zdůraznil závazek EU vůči kandidátským zemím, který nesnese vytyčování žádných dodatečných podmínek přistoupení.

Polákům se nelíbila poznámka o příležitosti mlčet

Za příliš šťastný nepovažují Poláci ani Chirackův výrok, že kandidáti "propásli dobrou příležitost zůstat zticha". Právo na vyslovení názoru má v unii být zaručeno každému. "Respektujeme postoj Francie, my ale také máme právo vyjádřit svůj a doufáme, že ho bude respektovat i Francie," shrnul názor kandidátů náměstek polského ministra zahraničí Adam Rotfeld.

Schůzka probíhá za lehce mrazivého, ale slunečného počasí. Nebe nad Bruselem je neobvykle modré.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám