Hlavní obsah

Je Turecko ještě demokracií? Šéf NATO zaváhal

Brusel

Pokrytectví, dvojitý metr. Takovým nařčením čelil v rozhovoru pro web Axios generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Proč nechce NATO mezi sebe přijmout Ukrajinu kvůli nedostatečné demokracii a problémům s korupcí a zároveň jako člena toleruje Turecko – světového rekordmana v zavírání novinářů?

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Jak by NATO reagovalo, kdyby Rusko opět napadlo Ukrajinu?” ptal se Stoltenberga australský novinář Jonathan Swan, který za svůj výmluvný styl vedení rozhovorů letos získal cenu Emmy.

„Ukrajina není členem NATO, tudíž není chráněna naším principem kolektivní obrany. Abyste mohl vstoupit do NATO, musíte splňovat naše standardy,” uhýbal z odpovědi Stoltenberg.

Zmiňoval například potřebu, aby zájemci o členství ve své zemi zatočili s korupcí.

NATO vyzvalo Rusy, aby přestali s manévry u hranic s Ukrajinou

Evropa

„Napadají mě členské státy NATO, jejichž vlády jsou hluboce zkorumpované a nedemokratické,” kontroval Swan, který připomněl, že oficiálním cílem organizace je „prosazovat demokratické hodnoty”.

Ty generální tajemník sám definoval jako „právní stát, svobodu jednotlivce, svobodné volby”.

Na přímou otázku, zda je Turecko stále ještě demokratickým státem, Stoltenberg po krátké pauze odpověděl: „Mají tam volby.”

Severoatlantický „troublemaker”

Turecko se v poslední době stalo jakýmsi problémovým dítětem Severoatlantické aliance. Z deklarací o demokratických hodnotách si turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan podle Axiosu hlavu nedělá.

Třenice v NATO: Erdogan je naštvaný na USA kvůli sankcím, Ankara zvažuje odpověď

Blízký a Střední východ

„Zasahuje do soudnictví, zavírá své politické nepřátele a novináře, nechává opakovat volby,” argumentoval Swan. Na webu pak připomíná, že za roky 2016 a 2017 připadalo Turecku prvenství v žebříčku zemí, které nejvíce zatýkají novináře.

Navzdory silné kritice ze strany spojenců chce navíc Erdoğan nakoupit od Ruska další systém protivzdušné obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám