Hlavní obsah

Japonský premiér Koizumi v předčasných volbách asi uspěje

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Don Quichote - k němu se přirovnává Džuničiró Koizumi (63) obzvlášť rád. Osamělý boj proti větrným mlýnům, lpění na vlastních ideálech bez ohledu na to, co by si mohl myslet zbytek světa, oddanost těm, kteří jsou věrní jemu - s tím vším se může japonský premiér v pohodě ztotožnit.

Článek

Jeho poslední politický tah jako kdyby sepsal sám Cervantes. Když před měsícem vypsal předčasné parlamentní volby, vyrazil tím dech nejen opozici, ale i protihráčům ve vlastní Liberálnědemokratické straně (LDP). Stalo se tak poté, co pocítil, jak chutná zrada. Parlament smetl, i díky hlasům 37 poslanců z LDP, premiérův návrh privatizace pošty.

"Ministerský předseda chtěl rozdělit největší banku světa s většinou úspor Japonců, aktivitami ve výši 3,1 biliónu dolarů a 400 tisíci zaměstnanců na čtyři nezávislé divize. Řečeno jinak: rozťal by tak neprůhledné propletence politiky a byznysu, z nichž po desetiletí tyje nezanedbatelná část LDP," podotkl list Financial Times.

Dvě mouchy jednou ranou

Případným úspěchem by Koizumi, elegán s dlouhými vlasy a milovník rocku i Wagnera, zabil dvě mouchy jednou ranou: odrazil by opozici a současně zadupal vnitrostranické rivaly. "Většina z rebelů, kteří ministerského předsedu podrazila kolem reformy pošty, patří k zarytým odpůrcům jakýchkoli zásahů do stojatých vod. Klany navázané na ně nechtějí přijít o moc," konstatoval týdeník Der Spiegel.

Koizumi se snaží rozbít krunýř "staré" gardy údery zvenku. Neponechal nic náhodě. Ve volebních obvodech, kde kandidují vzbouřenci jako nezávislí, proti nim nasadil prominentní ženy: oblíbenou ministryni životního prostředí Juriko Koikeovou, bývalou královnu krásy Sacuko Katamajovou a uznávanou ekonomku Jukari Sajtóvou.

Šéf opozice je pravý opak

"Jsou to nejdůležitější volby od konce druhé světové války. Naše země se nezmění bez nové vlády," nabádá voliče Kacuja Okada (52), šéf opoziční Demokratické strany, považovaný za vycházející hvězdu na politické nebi ostrovního císařství. Přirovná se sice k Tonymu Blairovi a Billu Clintonovi, ale založením je přesným protikladem charismatického až excentrického Koizumiho.

Jsou jako noc a den: premiér miluje davy a je požitek sledovat ho, jak to s nimi umí. Usedlý, smrtelně vážný Okada ztělesňuje svou seriózností Japonsko v době své největší slávy, přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kdy se věřilo, že vzestup nebude mít konce.

Průzkumy veřejného mínění nasvědčují tomu, že premiérovi vabank s volbami vyjde, protože v nich zvítězí. Ostatně pojal je jako referendum o sobě. "Mnozí říkají, že Koizumi je Don Quijote," vyznal se ve svém deníku, jehož pokračování rozesílá elektronickou poštou každý týden 1,6 miliónu předplatitelů. "Někdy jsou vášeň a idealismus ovšem nezbytné, pokud chcete dosáhnout cíle."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám