Hlavní obsah

Izraelci opět zablokovali hlavní silnici v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM / GAZA / KALKÍLIJA

Izrael u osad Kfar Darom a Guš Kátif na dvou místech znovu zablokoval v pondělí otevřenou silnici spojující sever a jich pásma Gaza. Učinil tak poté, co byla v noci ostřelována židovská osada Kfar Darom. Podle mluvčího armády Palestinci na ni v noci vypálili tři rakety a lehce přitom zranili tři Židy.

Foto: archiv Ondry Havlíka

Ondra Havlík

Článek

Silnice byla uvolněna v pondělí, den poté, co byla uzavřena dohoda, že palestinské radikální skupiny nebudou útočit na Izraelce. Tel Aviv předtím stáhl jednotky ze severu pásma Gazy.

Ve středu přitom představitel izraelské armády uvedl, že je příměří v celku dodržováno a že zůstane-li to tak, bude to znamenat konec protiizraelského povstání, které Palestinci zahájili v září 2000. Dohoda o příměří zahrnuje kromě zastavení atentátů na Izraelce také ukončení raketových útoků vedených v minulosti zejména z pásma Gazy.

Místní velitel Brigád mučedníků od Al-Aksá Muhammad Sava byl zabit v noci na dnešek na západním břehu Jordánu při přestřelce s izraelskými vojáky. Oznámily to palestinské bezpečnostní zdroje. Byl zastřelen, když se ho izraelští vojáci pokoušeli zatknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám