Hlavní obsah

Italský ministr vnitra přibrzdil uprchlíky. Stoupá v oblibě

Právo, Josef Kašpar
Řím

Příliv migrantů na jihoitalské břehy slábne, Itálie pociťuje úlevu a ministr vnitra Marco Minniti (60), ačkoli je ve funkci teprve devět měsíců, se stal s výjimkou části levice nejpopulárnějším politikem.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský ministr vnitra Marco Minniti (vpravo) s předsedou rady lybijské vlády národní jednoty (archivní snímek)

Článek

Ministr nejenže přinutil většinu nevládních organizací přijmout kodex ministerstva při záchraně uprchlíků, ale především získal spolupráci několika desítek nejdůležitějších libyjských klanů, které kontrolují situaci v zemi.

Italským zpravodajským službám se podařilo získat ke spolupráci i Ahmada Habásího, hlavního šéfa gangů pašeráků lidí.

„Před několika lety pracoval jako nádeník, nevzal by sis od něj ani zlámanou grešli,“ popsal o Habásím italskému novináři Lorenzovi Cremonesimu nejmenovaný obyvatel libyjské Sabráty.

Habásího vzestup začal při pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Se skupinou kumpánů přepadl jednoho místního obchodníka a ukradl mu 154 tisíc eur (3,9 miliónu korun). „Vybudoval si vlastní ozbrojenou brigádu a pochopil, že největším byznysem se stane doprava uprchlíků na Sicílii,“ říká Husajn Dhvádí, starosta Sabráty.

Výrazný pokles přílivů migrantů
V srpnu příliv uprchlíků do Itálie poklesl o 81 procent
Připlulo jich pouze něco přes 3900
Loni toto číslo činilo 23 500
První zářijové údaje trend potvrzují

Během několika let Habásí získal kontrolu nad 80 procenty tohoto obchodu s lidmi.

„Itálie pochopila, že vystoupit proti ozbrojeným brigádám Habásího by znamenalo obrovské krveprolití. A její tajné služby se zachovaly pragmaticky – navrhly, aby milice byly integrovány do bezpečnostních sil. A tak ti, kteří předtím organizovali převoz, mu v něm nyní zabraňují,” dodává Dhvádí.

Řím popřel pět miliónů eur pro ozbrojence

Minniti v italském parlamentu připustil, že situace uprchlíků v Libyi zůstává jeho noční můrou.

„Proto jsme uvolnili okamžitě několik miliónů eur na ulehčení této situace, například jsme pomohli nemocnici v Sabrátě. Kategoricky ale popírám tvrzení, že by Itálie ozbrojencům zaplatila, někdo dokonce hovoří o pěti miliónech eur (130 miliónů korun), aby přestali převážet migranty. Chtěl bych, aby se o migranty v libyjských táborech staraly nevládní organizace,“ říká.

„Všichni hovoří o obřích sumách, avšak sem nedorazil ani cent,“ poznamenává Ibrahim al-Madžúb, který se svou ozbrojenou milicí spravuje tábor pro 700 uprchlíků.

Nikdo zatím pořádně neví, kde peníze posílané z Evropy končí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám