Hlavní obsah

Itálie horečně přepočítává lístky, Berlusconi se mírní

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Přepočítávání části neplatných hlasovacích lístků z italských parlamentních voleb - zhruba 83 tisíc - je v plném proudu a mohlo by být ukončeno ještě v pátek. Jde o lístky, u nichž je sporné, zda bylo jejich vyřazení správné či zda měly být připsány na konto některé z politických stran.

Článek

Není ale jasné, jestli kontrola ukončí spor mezi vůdcem levicového bloku Unione (Jednota) Romanem Prodim, jehož uskupení podle oficiálních výsledků volby těsně vyhrálo, a pravicovou koalicí úřadujícího premiéra Silvia Berlusoniho Dům svobody, který porážku odmítl uznat a hovoří o "volebních podvodech".

Berlusconi totiž přišel ještě s požadavkem na přepočítání všech hlasů označených za neplatné - asi 1,1 miliónu, včetně prázdných lístků. Kromě toho vyzval k prověření volebních protokolů ze všech zhruba 60 tisíc volebních místností v Itálii. Včera ale nebylo jasné, zda ústřední volební komise těmto požadavkům vyhoví.

Podle italského listu La Stampa připravil Berlusconi dekret, který by umožňoval přepočítání hlasů, jaké zákon nestanoví, a chce, aby jej prezident Carlo Azeglio Ciampi podepsal. Ciampi však Berlusconimu poradil, aby se "spíše než na dekret spoléhal na platné hlasy".

Spojenci se od Berlusconiho distancují

Někteří koaliční partneři Berlusconiho se mezitím od jeho výhrad distancovali. Například křesťanští demokraté (UDC) prohlásili, že jsou proti oddalování uznání konečného výsledku. "Nějaká přepočítávání byla vždycky a ani teď si nemyslím, že by to mohlo změnit výsledek," řekl šéf UDC Lorenzo Cesa.

Také Národní spojenectví (AN) ministra zahraničí Gianfranka Finiho odmítlo podpořit prohlášení, že by někdo hlasování záměrně manipuloval. "Nemám žádné poznatky o podvodech. Slyšel jsem jen o nesrovnalostech, ale to není nic nového, jisté jsou při každých volbách," uvedl představitel AN Ignazio La Russa.

Podle některých komentátorů se ale zdá, že také premiér zmírnil svou rétoriku. Ve středu večer tvrdil, že volby poznamenala "řada machinací a podvodů". Včera ale jeho mluvčí prohlásil, že jde "pouze o nesrovnalosti".

Levice Berlusconiho obvinění důrazně odmítla. "Vyhráli jsme my a je zbytečné se snažit věci oddalovat. Berlusconi by měl jít domů," zdůraznil Prodi ve středu večer.

Cizina už Prodimu blahopřála, USA a Německo vyčkávají

K italským volbám se mezitím vyjádřil i Peter Eicher, šéf týmu pozorovatelů OBSE, který na hlasování dohlížel. Podle Eichera se zdá, že se jisté nesrovnalosti skutečně vyskytly a že bylo "příliš mnoho prázdných, neplatných či jinak sporných lístků". Žádnou stranu však z odpovědnosti za nesrovnalosti neobvinil.

Zatímco řada evropských politiků již blahopřála Prodimu k volebnímu vítězství, včetně premiéra Jiřího Paroubka, proslechlo se ve Washingtonu, že Spojené státy tak chtějí učinit až poté, co bude celý spor kolem hlasování uzavřen.

Opatrný postoj zaujala také německá kancléřka Angela Merkelová,jež se těší na spolupráci s novým ministerským předsedou. Vyhnula se ale tomu, aby označila Prodiho za vítěze.

Reklama

Související články

V italských volbách těsně zvítězila levice

V italským parlamentních volbách podle zpráv z úterý dopoledne těsně zvítězil blok Jednota Romana Prodiho. Těsnou většinu má nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu,...

Výběr článků

Načítám