Hlavní obsah

Islámský stát prý obchoduje s lidskými orgány

Irácký velvyslanec při OSN Muhammad Hakím v úterý požádal Radu bezpečnosti OSN, aby se začala zabývat podezřením, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) obchodují s lidskými orgány. Infomovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Šíitské milice na hlídce v okrese Abú Ghrajb západně od Bagdádu

Článek

Hakím Radu bezpečnosti seznámil s celkovou situací v Iráku a IS obvinil z genocidy proti některým etnickým skupinám. Podle něj se v Iráku množí nálezy mělkých hrobů, ve kterých jsou těla s vyňatými ledvinami a jinými orgány.

„Máme těla, přijeďte je prozkoumat. Je jasné, že některé části chybí,” řekl Hakím. V OSN hovořil také o tom, že IS popravil tucet lékařů, kteří se odmítli podílet na odebírání orgánů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stovky mrtvých

Zvláštní zmocněnec OSN pro Irák Nikolaj Mladenov radě řekl, že v lednu bylo v bojích zabito na 790 lidí. Nejznepokojivější zprávy o útocích na sunnity podle něj pocházejí z oblastí, které už armáda s pomocí milicí a Kurdů osvobodila.

Mladenov zmínil také rostoucí počet zpráv o tom, že IS používá odebírání orgánů obětí jako způsob financování svých operací.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Nejdůležitějším úkolem v Iráku je podle něj vybojovat zpět území, která IS obsadil v loňském roce. Skupina drží podle odhadů až třetinu území nejen v Iráku, ale i v Sýrii a zavádí tam islámské právo šaría.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám