Hlavní obsah

Islamisté ohlásili převzetí města na severu Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gao (Mali)

Islamisté usilující o vliv na severu Mali ve středu oznámili, že po několikahodinovém boji se separatistickými Tuarégy zcela ovládají město Gao na severovýchodě země. Při střetech bylo zabito nejméně 20 lidí. Agentura AFP napsala, že zpráva o obsazení Gaa je velkou porážkou pro povstalecké Tuarégy, kterým dobře ozbrojení islamisté v dubnu pomohli obsadit dvě třetiny země.

Foto: Luc Gnago/Files , Reuters

Tuarég v Timbuktu.

Článek

Boje v Gau proti sobě sváděli členové islamistického Hnutí pro jedinečnost a džihád v západní Africe (MUJAO) a bojovníci separatistické Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA). Svědectví citované agenturou AP hovoří o tom, že střety propukly ve středu ráno a skončily kolem druhé hodiny odpoledne místního času.

"Obsadili jsme palác guvernéra (který dosud ovládali povstalci) a rezidenci generálního tajemníka MNLA, který utekl se svými vojáky," řekl AFP mluvčí islamistické skupiny.

Islamisté podle svědků zabrali všechny budovy, které ve městě dosud okupovali separatisté. Jednou z nich je prý i sídlo velitelství tuaréžských rebelů pro celý sever země. Bezpečnostní zdroj AFP uvedl, že tuaréžský velitel v Gau utrpěl zranění a byl převezen za hranice.

Tuaréžští povstalci a islamisté kontrolují severní část země od březnového puče, který svrhl prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Území, které v průběhu armádního převratu vzbouřenecké skupiny obsadily, rozlohou zhruba odpovídá Francii. Separatističtí povstalci pak vyhlásili nezávislost nově vytvořeného "státu" Azavad v odlehlé oblasti Sahary na severu země.

Islamisté, kteří Tuarégům s obsazením severu pomáhali, chtějí v celé zemi prosadit islámské právo šaría a napětí mezi oběma skupinami roste. Rada bezpečnosti OSN podle Reuters dříve uvedla, že by byla připravena podpořit vojenskou intervenci sousedů Mali v této zemi, nejdřív ale potřebuje podrobně znát jejich plány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám