Hlavní obsah

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření ve veřejných zařízeních. Pokuta? Několik tisíc eur. Reakce jsou velmi silné. Nechybí ani výhrůžky vládě, že svou "oblibu" pozná v nadcházejících volbách.

Foto: Racing Club Zlín
Článek

V Irsku se už několik měsíců nekouří ve většině kin, na úřadech a prostředcích hromadné dopravy. Nyní přicházejí na řadu restaurace, bary, hospody a pracoviště.

Za Federaci vinařů ostře pro irské státní rádio RTE odmítl zákaz šéf Tadhg O'Sullivan. Označil ho za "neprůchodný" a s "politickými důsledky v červnových volbách".

"Strany podporující omezení to odnesou, protože naštvali lidi," zdůvodnil O'Sullivan. "Většina Irů zákaz vítá," podpořila naopak vládu za Společnosti proti rakovině Norma Croninová.

Další bude Norsko

Hlavní argument majitelů hospod zní: automaticky dojde k poklesům tržeb. Spojení alkoholu a cigarety je prý natolik jedinečné, že se nedá ničím nahradit.

Na dodržování přísné legislativy dohlíží 400 úředně pověřených kontrolorů. Stovka z nich bude operovat přímo v Dublinu. Majitelům hospod a restaurací hrozí pokuty až 3000 eur (asi 100 tis. Kč), jestliže se zákon poruší. Přesto úprava připouští výjimky a všeobecný zákaz například neplatí pro hotelové pokoje, věznice nebo psychiatrické léčebny.

Ministerský předseda Bertie Ahern opatření označil za "milník ke zdraví národa". Iniciátor zákazu ministr zdravotnictví Micheal Martin ho odůvodňuje tím, že ročně zemře 7500 Irů na důsledky kouření a nekuřácká většina musí trpět pasivním kouřením.

K podobnému kroku jako Irsko se chystá Norsko. Tam stejný zákaz vejde v platnost od 1. června. Ostatní země EU o něm uvažují.

Anketa

Jsou podle vás v ČR dostatečně chráněna práva nekuřáků?
ANO
20,3 %
NE
79,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 941 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám