Hlavní obsah

Írán v přístavu zase staví obří atrapu americké letadlové lodi

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monstrum, které se buduje v íránském přístavu Bandar Abbás, nelze jen tak přehlédnout. Tvarově je stejné jako americké letadlové lodě třídy Nimitz, i když velikostně je asi o třetinu menší. Zřejmě má sloužit pro manévry, kdy se bude nacvičovat útok na toto plavidlo.

Foto: Official Presidential Website, Reuters

Iránský prezident Hasan Rúhání

Článek

V podpalubí íránské atrapy to možná vypadá všelijak, navenek však mají „americký“ dojem podpořit i makety šestnácti amerických stíhaček rozmístěných podle listu Die Welt na palubě.

Maketa, kterou zachytily satelitní snímky, je dlouhá 200 metrů a široká 50 metrů. Íránci její stavbu nekomentovali. Není také jasné, zda jde o úplně novou atrapu, nebo se při stavbě použily části podobné starší makety použité při manévrech v roce 2015, jak se uvádělo před několik týdny.

S plavidly tohoto typu brázdí Američané často oblast Perského zálivu, která má kvůli zdrojům ropy mimořádně velký geopolitický význam.

Demonstrativní zničení má zapůsobit

Tím je možná také zodpovězena otázka, proč Írán staví atrapu letadlové lodi Spojených států.

Chce nejspíš demonstrovat, že si dokáže poradit i s takovými kolosy svého protivníka.

Íránci omylem zasáhli vlastní loď raketou

Blízký a Střední východ

Není to první takové zařízení, které Íránci předvedli. Maketu letadlové lodi měli už před pěti lety.

Použili ji při cvičení Velký prorok 9. Teherán se pak chlubil, že během 15 minut zasáhly připravenou atrapu čtyři stovky granátů a že do lodi úspěšně

narazilo i několik člunů sice bez posádky, ale zato plných výbušnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám