Hlavní obsah

Írán slíbil přerušit obohacování uranu

Novinky, Břetislav Tureček, Právo
TEHERÁN

Teherán se v úterý zavázal přerušit kontroverzní program obohacování vyhořelého jaderného paliva, který před několika měsíci rozjel v původně utajovaných závodech. Smířlivé prohlášení vůči světu zaznělo poté, co zejména kvůli nukleárnímu programu íránského režimu přijeli na návštěvu Teheránu ministři zahraničí hned tří vlivných evropských států.

Foto: Jana Matějíková

Poděkování M. Čančíkovi za přínos jeho práce městu (primátor M. Pobucký, senátorka E. Richtrová).

Článek

"Našli jsme řešení zbývajících problémů: Írán podepíše dodatek ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní, bude bez výjimek spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) a zastaví obohacování uranu," řekl podle ČTK šéf francouzské diplomacie Dominique de Villepin na tiskové konferenci, která zakončila rozhovory.

Přestávka může trvat i pouhý den

Výroky předsedy Íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Hasana Rouháního citované íránskou agenturou IRNA však ukázaly komplikovanost dohody. Vlivný klerik sice řekl že Írán protokol podepíše do 20. listopadu; na otázku, jak dlouho bude trvat přestávka v obohacování uranu, již označil za gesto k obnovení důvěry mezi Íránem a ostatními státy, ale řekl, že to může být "jeden den nebo také rok, záleží na Íránu". Upozornil, že Teherán může přestávku ukončit kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu.

Evropany přijal i prezident Mohammad Chátamí. "Musíme zabránit další krizi v oblasti. Doufám, že se nám podaří odstranit zdroje napětí. Vždy jsme říkali, že jsme připraveni řešit nesoulady, bude-li respektováno právo a naše národní zájmy," prohlásil. Teheránský establishment přitom v tomto bodě zdaleka není jednotný: řada politiků a duchovních se domnívá, že by Írán neměl MAAE "jednající na objednávku USA a Izraele" vůbec ustupovat. Pod tímto heslem také dnes proti dohodě na mstě rozhovorů v severním Teheránu demonstrovalo několik desítek Íránců.

Blíží se vypršení lhůty MAAE

Kromě zmíněných politiků se na rozhovorech podíleli ministři zahraničí Británie a Německa Jack Straw a Joschka Fischer a jejich íránský protějšek Kamál Charrází. Jak připomnělo Rádio Svobodná Evropa (RFE), trojka EU do Teheránu přiletěla s cílem přimět Írán, aby do lhůty vyměřené MAAE - tedy do 31. října - přistoupil na její požadavky.

K těm patřilo nejen detailní objasnění jaderných ambicí a "zastavení aktivit vedoucích k obohacování paliva", ale také vysvětlení, odkud se na jaře na některých částech íránského zařízení vzaly stopy již obohaceného uranu. Íránský zástupce v MAAE Alí Akbar Sáleh v září listu Kejhán řekl, že je již kontaminované koupil v zahraničí, tedy - podle pozorovatelů - v Pákistánu.

Inspektory šokovala vyspělost Íránu

Zejména Spojené státy a Izrael tvrdí, že Írán používá rozvíjející se jadernou energetiku a civilní výzkum pouze jako pláštík k tajným vojenským programům. Tato teze dostala na vážnosti během uplynulých 12 měsíců: íránská exilová opozice nejprve loni v září upozornila na satelitní snímky dvou dosud utajovaných nukleárních zařízení u Aráku a u Natanzu.

Letos na jaře pak Natanz navštívila delegace MAAE, která našla hypermoderní vybavení použitelné k výrobě plutonia z vyhořelého jaderného paliva; Sáleh v září prohlásil, že provoz byl již několik týdnů před tím uveden do zkušebního provozu.

Teherán trvá na tom, že mu jde ryze o energetickou oblast a připomíná, že na rozdíl od Izraele nejenže nevlastní jaderné zbraně, ale podepsal i smlouvu o jejich nešíření. Dosavadní neochotu přistoupit na dodatečný protokol, který by inspektorům MAAE umožňoval mj. náhlé kontroly předem neoznámených míst, vysvětloval tím, že se mu kvůli embargu ze strany USA nedostává špičkových technologií pro civilní využití jádra, jak je tomu u jiných signatářů. Na tuto výtku dnes zareagovali evropští emisaři: splní-li Teherán svoji část dohody, jejich země prý Íránu dopomohu k nejnovějším poznatkům jaderné energetiky.

Rusko už Íráncům tolik nedůvěřuje

Írán dokončuje za pomoci Ruska svou první jadernou elektrárnu v Búšehru. Právě otázka vyhořelého paliva ale poněkud pokazila dosavadní navenek neotřesitelnou spolupráci. Ruští emisaři totiž v létě v Teheránu neuspěli s uzavřením dohody o zpětném odebírání vyhořelého paliva.

Podle RFE íránští experti mj. nabourali zažité mechanismy podobných transakcí požadavkem, aby Teherán dostal od Ruska za vyhořelé články zaplaceno. Hrozící odklon od dosavadních plánů vracet strategický materiál ale vyvolal v USA i v Evropě obavy, že vyhořelý uran bude zneužit ve zbrojním průmyslu, a i Moskvu motivoval k větší opatrnosti "Podpis dohody o vracení vyhořelého paliva je podmínkou k tomu, abychom vůbec do Íránu začali dodávat palivo čerstvé," řekl v srpnu agentuře ITAR-TASS nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva jaderné energetiky.

Reklama

Související články

Írán neskončí s obohacováním uranu

Írán nemá v úmyslu ukončit svůj program obohacování uranu navzdory nátlaku mezinárodního společenství, které po Íránu žádá důkazy, že nevyvíjí jadernou zbraň....

Írán prý brzy objasní svůj jaderný program

Írán tvrdí, že je připraven objasnit svůj jaderný program. Tamější ministr zahraničí Kamál Charrazí v úterý řekl, že Teherán si to může dovolit, protože jeho...

Výběr článků

Načítám