Hlavní obsah

Írán bude mít infrastrukturu pro budování centrifug už do měsíce

Teherán

Írán v jaderné elektrárně v Natanzu do měsíce vybuduje infrastrukturu potřebnou k výrobě moderních centrifug. Oznámil to ve středu šéf íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí. Teherán již dříve varoval, že je připraven obnovit obohacování uranu v případě, že se rozpadne mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu, kterou v květnu vypověděly Spojené státy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šéf íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí.

Článek

„Po rozkazu nejvyššího duchovního vůdce jsme toto centrum připravili během 45 hodin. Doufáme, že zařízení bude dokončeno do měsíce,” uvedl Sálehí. Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí oznámil, že nařídil navýšit kapacitu pro obohacování uranu, pokud se úmluvu z roku 2015 nepodaří zachovat.

Pro to, aby se dohodou nadále řídil spolu se zbylými signatáři, si Írán stanovil několik podmínek. Patří k nim zachování stávajícího objemu prodeje ropy, zajištění obchodování prostřednictvím evropských bank a záruka, že se zbývající signatáři nebudou snažit dohodu rozšířit o téma balistického programu a regionálních aktivit Íránu.

K ostatním signatářům patří Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Evropané chtějí dohodu zachovat, avšak i oni stejně jako USA poukazují na vliv Íránu v regionu a na jeho balistický program.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám