Hlavní obsah

Sankce USA proti Íránu mohou zasáhnout i evropské firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Evropské firmy, které obchodují s Íránem, se mohou stát terčem amerických sankcí. Záležet to bude na „chování ostatních vlád”. V pořadu televize CNN to v neděli řekl bezpečnostní poradce amerického prezidenta Michael Bolton.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump ukazuje text, v němž rozhodl o odstoupení od jaderné dohody s Íránem.

Článek

Podle amerických zákonů se nové sankce mohou dotknout i firem, které podnikají v Íránu a zároveň v USA. Americké firmy s nimi pak budou muset své obchody rovněž pozastavit.

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil rozhodnutí odstoupit od jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně.

Trump tímto krokem znepokojil své evropské spojence, kteří byli pro pokračování dohody. Svět uvrhl do nejistoty ohledně dodávek ropy a zvýšil riziko konfliktu na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Americký prezident uvedl, že sankce se dotknou zahraničních firem, které obchodují s Teheránem. Podle Washingtonu budou po přechodném období 90, případně 180 dnů obnoveny veškeré sankce, které platily před uzavřením dohody v roce 2015.

Týkat se budou ropných či energetických společností, dodávek kovů a dalších surovin, prodeje automobilů a letadel nebo íránského bankovního sektoru. Postiženy zřejmě budou mimo jiné ropné společnosti Total či Shell, automobilky Volkswagen, Renault nebo Peugeot, strojírenský gigant Siemens či letečtí výrobci Airbus a Boeing.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám