Hlavní obsah

Husajn obvinil inspektory OSN ze špionáže

BAGDÁD

Irácký prezident Saddám Husajn v pondělí obvinil zbrojní inspektory OSN, že provádějí ryze zpravodajskou činnost. Inspektoři podle jeho slov dalece překračují jejich mandát. V prohlášení k národu také ujistil, že Irák je připraven na možný úder ze strany USA a předpověděl vítězství své země v případě vojenského konfliktu.

Foto: PRÁVO - Vladimír Vácha

Sádrová kopie Rudolfovské madony.

Článek

"Místo pátrání po takzvaných zbraních hromadného ničení, aby odhalili lži lháře.... se inspekční týmy zajímají o sestavování seznamů iráckých vědců, pokládají dělníkům dvojznačné otázky a shromažďují informace o vojenských základnách a legitimní vojenské výrobě," prohlásil Husajn. Hrozby amerického prezidenta George W. Bushe označil za "syčení hadů a štěkot psů". Irácký prezident apeloval na "hrdinné muže a ženy" v irácké armádě a vyjádřil přesvědčení, že jsou schopni vyhrát jakoukoli válku. Na jihu Bagdádu podle zdejšího deníku Al-Iraq dochází k výcviku mužů připravujících se na obranu hlavního města. Krátká novinová zpráva však neupřesňuje počet lidí, nepřinesla ani podrobné fotografie z místa.

Termín předání inspekční zprávy se blíží

Inspektoři OSN mají zjistit, zda Bagdád vlastní zbraně hromadného ničení. V průběhu neděle navštívili podle sdělení iráckého ministerstva zahraničí zatím rekordních 16 objektů. Podle prohlášení bylo v neděli v terénu 98 expertů z Monitorovací, ověřovací a inspekční komise OSN (UNMOVIC) a z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Zvýšená aktivita inspektorů má souvislost s blížícím se datem 27. ledna, kdy má být Radě bezpečnosti OSN předložena zpráva o prvních dvou měsících činnosti inspektorů. Zbrojní inspekce byly obnoveny 27. listopadu loňského roku. Inspektoři se tak do Iráku mohli vrátit po čtyřletém přerušení činnosti. Bagdád opakovaně tvrdí, že svůj jaderný program již ukončil a zbraně hromadného ničení nevlastní. Husajn prohlašuje, že USA na jeho zemi stejně zaútočí, neboť chtějí převzít kontrolu nad iráckými ropnými zdroji.

Reklama

Související články

Plán Saddámova exilu je opět na stole

Některé arabské státy chtějí v případě neodvratně hrozící války proti Iráku přimět iráckého vůdce Husajna k odchodu do exilu a zabránit tak na poslední chvíli...

Výběr článků

Načítám