Hlavní obsah

Irák vydal OSN jména vědců, kteří pro něj vyvíjeli zakázané zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Seznam s více než pěti sty jmény vědců, kteří se v minulosti podíleli na programech vývoje zakázaných zbraní, předal v sobotu Irák do rukou zástupců OSN. Oznámila to s odvoláním na mluvčího OSN z Bagdádu agentura Reuters. Požadavek na předložení seznamu vyslovil 12. prosince šéf zbrojních inspektorů Hans Blix.

Foto: Foto PRÁVO – Ludmila Žlábková

U odbočky na Dohalice zůstal stát pouze podstavec poničeného pomníku rakouského 49. pěšího pluku

Článek

"Dnes jsme zaslali představitelům OSN v Bagdádu seznam osob podílejících se na programech vývoje zbraní hromadného ničení," potvrdil agentuře AFP nejmenovaný irácký činitel. Součástí činnosti inspekčního týmu jsou i výslechy vědců, kteří se na vývoji zbraní hromadného ničení podíleli. Blixovi lidé s nimi započali minulý týden. Spojené státy trvají na tom, aby inspektorům OSN bylo umožněno vyvézt irácké vědce i s jejich rodinami k pohovorům mimo území jejich vlasti. USA se domnívají, že mimo dosah Saddáma Husajna by vědci byli ochotni lépe spolupracovat. Bagdád však tvrdí, že není třeba, aby jakýkoli vědec musel kvůli tomu odjet ze země.

Kadhem účast na jaderném programu odmítá

Zbrojní inspektoři v pátek vyslechli iráckého vědce Kadhema Mijbila, který se podle jejich informací měl v minulosti podílet na vývoji zbraní hromadného ničení. Kadhem se v sobotu objevil v irácké televizi, kde se veřejně distancoval od jaderného programu, který podle něj Irák stejně již dávno ukončil. Kadhem je odborníkem na metalurgii a působil ve státní společnosti al-Raja. Vědec se podle iráckých informací specializuje na využití aluminiových trubek používaných k výrobě střel s doletem 10 km. Britská tajná služba nicméně tvrdí, že Irák trubky využívá v procesu výroby odlehčeného uranu.

Rumsfeld už velí

Irácké úřady spolupracují s jadernými inspektory OSN od 27. listopadu po 4 letech, kdy je ze svého území vyhostily. Obnovení jejich činnosti bylo jedním z požadavků rezoluce Rady bezpečnosti OSN, kterou prosazoval Washington. Jeho představitelé nadále zdůrazňují, že její přísné plnění je jednou z klíčových otázek, které rozhodnou, zda USA zaútočí na Irák nebo ne. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nicméně v úterý již podepsal rozkaz vysílající do Perského zálivu "významný" počet pozemních jednotek a bojových letadel a logistickou podporu. Napsal to v sobotu americký list The Washington Post s odvoláním na vysoké americké vojenské představitele. Pohotovost, která předpokládá připravenost k vyplutí během 96 hodin, se týká letadlové lodi George Washington. Ta se teprve před týdnem vrátila do USA po půlročním působení v Perském zálivu. Druhou letadlovou lodí má být buď Abraham Lincoln nebo Kitty Hawk z tichomořské flotily. Abraham Lincoln je nyní v Perthu v Austrálii a Kitty Hawk v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám