Hlavní obsah

Plán Saddámova exilu je opět na stole

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Některé arabské státy chtějí v případě neodvratně hrozící války proti Iráku přimět iráckého vůdce Husajna k odchodu do exilu a zabránit tak na poslední chvíli ozbrojenému konfliktu. Tento scénář popsal britský list The Financial Times a koresponduje s dalšími náznaky, že možnost Saddámova "dobrovolného" odchodu ze scény je opět na jednacím stole.

Článek

Podle Financial Times se například Saúdská Arábie snaží přimět Washington, aby v případě, že se po vypršení lhůty 27. ledna ukáže, že Irák porušil odzbrojovací rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1441, umožnil arabskému táboru učinit poslední diplomatický pokus o zabránění válce. Jeden z projednávaných návrhů je ten, že po předložení zprávy (zbrojních inspektorů) OSN by rozhodnutí o válce nemělo být chvatné, ale arabské státy by ještě měly dostat možnost zmírnit situaci, řekl The Financial Times nejmenovaný arabský činitel.

Zatím je na azyl čas

Podle arabských zdrojů listu je ale předčasné předkládat tuto nabídku Bagdádu nyní, protože zbrojní inspekce zatím hladce probíhají; především Saddám má stále možnost získávat další čas a možností násilného svržení tudíž není přímo ohrožen. Jakmile na to potom přistoupí, nebude už problém najít pro něj nějakou zemi, řekl The Financial Times arabský politik. Skupina arabských intelektuálů vedených šéfem renomovaného libanonského deníku an-Nahár Ghasánem Tuvajním již Saddáma vyzvala k demisi výměnou za bezpečný odchod do zahraničí. Okamžitá rezignace Saddáma, jehož tři dekády trvající vláda je noční můrou pro Irák a arabský svět, je jedinou cestou k odvrácení dalšího násilí, stojí v dokumentu z počátku týdne.

Rumsfeld prosazoval Saddámův odchod již v září

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld veřejně zmínil Saddámův odchod do zahraničí coby možné řešení krize už v zářijovém televizním rozhovoru stanice PBS.V noci na pátek se k myšlence exilu pro Saddáma Washington přihlásil znovu. "Nyní je to ještě jedna z možností a měl by být natolik inteligentní, aby ji přijal," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher na dotaz novinářů s tím, že neví, zda nějaká jednání v tomto směru probíhají. Irácký prezident prý musí změnit buď způsob svého jednání nebo místo svého pobytu.

Fischer prý plán probíral s Íránci

Íránský deník Entecháb ve čtvrtek napsal, že o eventualitě Saddámova odchodu a tím i předejití válce telefonicky hovořil německý ministr zahraničí Joschka Fischer se svým íránským kolegou Kamálem Charrázím. Proslechlo se, že Fischer Charrázímu řekl, že Amerika je připravena Saddáma svrhnout bez války, krveprolití a velkého vojenského nasazení, uvedl list. Německé ministerstvo následně připustilo existenci rozhovoru, popřelo ale, že by tématem byl exil pro iráckého prezidenta.

Záměry USA a Ruska jsou možná podobné

Podle některých náznaků ale není možnost odstranění Saddáma odtažitá ani pro Moskvu. Médii již proběhla oficiálně nekomentovaná informace, že se do Bagdádu chystá ruský prezident Vladimír Putin, aby někdejšího chráněnce Moskvy přiměl k odchodu z politiky. Pařížský týdeník al-Vatan al-arabí před měsícem napsal, že vojenské a zpravodajské kruhy v Rusku připravují plány na fyzickou likvidaci Saddáma či vojenský puč v Bagdádu. Tento scénář by měl údajně jeden hlavní cíl: předejít obdobný krok ze strany Američanů a tím i posílení vlivu Washingtonu na Středním východě na úkor ruských zájmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Anglikáni vyzývají: modlete se za Iráčany

Několik měsíců trvající napětí mezi britskou anglikánskou církví a vládou premiéra Tonyho Blaira kvůli chystanému útoku na Irák v pátek ještě vzrostlo. Vedení...

Výběr článků

Načítám