Hlavní obsah

Hurikán Ida míří na Louisianu. Může být nejhorší za 170 let, varoval guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán Ida, který v Mexickém zálivu zesílil na třetí stupeň a míří k pobřeží americké Louisiany, může být jedním z nejničivějších za více než 150 let. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér státu John Bel Edwards. Zároveň varoval obyvatele, že čas na evakuaci pomalu končí. Tropická cyklóna by měla udeřit v neděli odpoledne místního času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Louisiany se připravují na úder hurikánu IdaVideo: Reuters

 
Článek

„Můžeme to shrnout tak, že půjde o jeden z nejsilnějších hurikánů, který Louisianu zasáhl od 50. let 19. století,“ cituje Edwardse list The New York Times.

Americké Národní centrum pro hurikány uvedlo, že Ida, která v pátek coby tropická bouře prvního stupně udeřila na Kubu, nad Mexickým zálivem zesílila na třetí stupeň. Na pobřeží Louisiany by mohla ovšem dorazit už jako hurikán čtvrtého stupně, doprovázený větrem o rychlosti takřka 210 kilometrů v hodině, život ohrožujícími bouřemi a silným deštěm.

Biden slíbil islamistům další údery

Svět

Hurikán Ida se na Louisianu navíc řítí ve stejné době jako před šestnácti lety Katrina. „Je velmi bolestivé, že nás během tohoto výročí zasáhne další silný hurikán. Chtěl bych vám ovšem připomenout, že nejsme ten stejný stát jako před šestnácti lety,“ povzbudil guvernér Edwards obyvatele.

Podle listu New York Times investoval americký stát miliardy dolarů do ochrany před hurikány, Ida bude tak značným zátěžovým testem, zda tento systém obstojí.

Výstraha i pro další státy

Před nebezpečím hurikánu byli varováni také obyvatelé dalších amerických států na pobřeží Mexického zálivu, jako jsou Mississippi či Alabama.

Foto: Marco Bello, Reuters

Mnozí obyvatelé už v sobotu zabednili okna a dveře.

Podle Kevina Gilmora z národního meteorologického institutu v New Orleansu bude mít hurikán život ohrožující dopady. „Neříkáme jen možná, ale že k tomu skutečně dojde. Chceme, aby lidé tohle varování brali opravdu vážně,“ vysvětlil. „Nemohu ani vyjádřit, jak závažná situace je,“ doplnil meteorolog.

Server Guardian uvádí, že ulice New Orleansu značně osiřely už v sobotu večer, jak se lidé na příchod tropické cyklóny připravovali. Některé podniky v historické Francouzské čtvrti například zabednily i okna a množství barů na vyhlášené Bourbon Street zelo prázdnotou.

Bouře Grace má v Mexiku sedm obětí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám