Hlavní obsah

Bouře Grace má v Mexiku sedm obětí

Hurikán Grace, který v sobotu ráno za doprovodu silného deště a prudkého vichru udeřil na mexické pobřeží, si vyžádal sedm obětí. Nad pevninou ale jeden z nejsilnějších hurikánů, který v posledních letech Mexiko zasáhl, zeslábl na tropickou bouři. Naopak bouře Henri, která se sune podél východního pobřeží Severní Ameriky, zesílila na hurikán prvního stupně. Guvernér státu New York Andrew Cuomo kvůli tomu vyhlásil v některých částech státu nouzový stav.

Foto: Felix Marquez, ČTK/AP

Škody způsobené hurikánem Grace ve městě Tecolutle v mexickém státě Veracruz

Článek

Grace jako hurikán třetího stupně doprovázený větrem o rychlosti 205 kilometrů za hodinu dosáhla pevniny u letoviska Tecolutla ve státě Veracruz ve středním Mexiku kolem 01:00 místního času (8:00 SELČ). Přívalové deště a vítr způsobily výpadky dodávek elektřiny, živel vyvracel stromy.

„Bohužel máme sedm mrtvých, včetně dětí,“ oznámil guvernér Veracruzu Cuitláhuac García.

Videa a fotografie ze sociálních sítí ukazují materiální škody na budovách, popadané stromy a zaplavená auta. Na záběrech z místní televize se v ulicích Xalapy, hlavního města Veracruzu, hrnulo velké množství vody. Z břehů se vylila nedaleká řeka Actopan, kvůli které byl přerušen provoz na místní dálnici.

Foto: Felix Marquez, ČTK/AP

Hurikán Grace napáchal největší škody ve státě Veracruz ve středním Mexiku.

Grace mezitím při postupu do vnitrozemí podle očekávání zeslábla. Okolo 20:00 SELČ se s větrem dosahujícím 75 kilometrů za hodinu nacházela 55 kilometrů severozápadně od metropole Mexiko, uvedlo Americké středisko pro hurikány (NHC). Podle předpovědi by měla přes noc dál oslabovat a v neděli se úplně rozptýlit.

Na příchod bouře Henri, která zesílila na hurikán první kategorie, se připravuje severovýchodní pobřeží Spojených států. Očekává se, že Henri přinese v noci na neděli až v neděli ráno záplavové deště a nebezpečné vzedmutí hladiny moře vlivem větru, varovalo NHC. Bouře se nyní nachází 335 kilometrů východně od mysu Hatteras v Severní Karolíně, vítr v ní dosahuje rychlosti 120 kilometrů za hodinu.

Henri na pevninu udeří v neděli večer, pravděpodobně v oblasti newyorského ostrova Long Island nebo na jihu sousední oblasti Nová Anglie. Varování před hurikánem či tropickou bouří platí pro zhruba 42 milionů lidí z regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám