Hlavní obsah

Hurikán Harvey napáchal škody za 3,9 biliónu

Houston

Škody napáchané v Texasu hurikánem Harvey by se mohly vyšplhat až na 180 miliard dolarů. To je v přepočtu více než 3,9 biliónu korun. Televizi Fox News to řekl texaský guvernér Greg Abbott. Již teď je jasné, že škody budou horší než po hurikánu Katrina, který v roce 2005 zdevastoval New Orleans.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Škody způsobené hurikánem Harvey se vyšplhají k 180 miliardám dolarů.

Článek

„Katrina způsobila, pokud si pamatuji, škodu 120 miliard dolarů. Když se ale podívám na počet domů a firem zasažených Harveym, myslím, že škoda bude hodně přes 120 miliard, pravděpodobně 150 až 180 miliard,“ řekl Abbott Fox News.

Hurikán Harvey zasáhl Texas a sousední Louisianu 26. srpna. Živel připravil o život nejméně sedmačtyřicet lidí a 43 tisíc dalších přebývá v provizorních přístřešcích.

Federální vláda již požádala Kongres o uvolnění 7,5 miliardy dolarů na okamžitou pomoc, nyní je však jasné, že bude potřeba mnohem víc.

Foto: Olivia Vanni, ČTK/AP

Federální vláda všechny škody neuhradí, Texasané si budou muset poradit hlavně sami.

A může být ještě hůř. V Atlantiku se totiž zformoval další hurikán Irma. [celá zpráva] Brzy může zesílit do čtvrté kategorie a v úterý či ve středu zasáhnout pevninu.

Části Houstonu a Texasu jsou stále zatopené a vyčíslit škody tam zatím není možné. Federální rozpočet každopádně celou škodu neuhradí a Texas si tak bude muset do značné míry pomoci sám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ničivé záplavy v HoustonuVideo: Reuters

„Je to budíček pro tento stát, místní a státní volené zástupce, aby dali guvernérům rozpočty na deštivé dny a mohli tak vytvořit jednotlivé asistenční veřejné programy,“ řekl televizi CBS šéf Federální agentury pro mimořádné situace Brock Long.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám