Hlavní obsah

Hnutí Hamás ve volbách rozdrtilo umírněný Fatah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Radikální muslimské hnutí Hamás získalo podle předběžných oficiálních výsledků 76 ze 132 křesel v palestinském parlamentu. Dosud vládní Fatah pouze 43. Hamás už ústy svého vůdce v pásmu Gazy Mahmúda Zahhára prohlásil, že vůči Izraeli bude pokračovat v klidu zbraní.

Článek

"Budou-li Izraelci nadále dodržovat to, čemu říkají klid, budeme v tom pokračovat i my. Když ne, pak nebudeme mít jinou možnost, než chránit náš národ i naši zemi. Vraždy civilistů musí být potrestány zabíjením civilistů," řekl Zahhár. Jen krátce potom izraelští vojáci podle palestinských lékařských zdrojů v pásmu Gazy zabili devítiletou holčičku.

Palestinský premiér Ahmad Kurája a všichni ministři jeho vlády už před vyhlášením výsledků podali demisi. Podle Kuráji by novou vládu mělo sestavit radikální hnutí Hamás. To chce s Fatahem o jejím složení jednat. Ústřední komise Fatahu ale uvedla, že do vlády vedené tímto hnutím nechce a přejde do opozice.

Nečekané výsledky

Favoritem palestinských voleb přitom bylo právě hnutí Fatah. Proč se předvolební průzkumy tolik lišily od reality jejich autoři zatím netuší. "Nevím, proč se naše průzkumy zmýlily. Odpovědět na to je pro mne velmi důležitá," řekl odstupující palestinský ministr plánování Ghasan Chatíb, který se na odhadech podílel.

Samotné volby ale byly podle všeho právoplatné a palestinští občané v nich dali najevo, jaké další směřování své země si přejí. Samotné hlasování se dokonce obešlo bez násilností. Ke konfliktu došlo až ve čtvrtek.

Před budovou palestinského parlamentu v Ramalláhu se střílelo a několik lidí bylo zraněno, když stovky stoupenců Hamásu vztyčovaly na střeše budovy zelený prapor Hamásu. Proti nim se postavili příznivci Fatahu, kteří se jim v tom marně snažili zabránit.

Svět výsledek přijal s obavami

S vítězstvím Hamásu se bude muset nějak smířit nejen Izrael, jemuž militantní příznivci tohoto hnutí upírají právo na existenci, ale i ostatní svět. S komentáři k výsledkům voleb už vystoupili někteří světoví politikové.

"Když je vaším programem zničení Izraele, pak nejste partnerem pro mír," prohlásil na adresu hnutí Hamás v Bílém domě prezident USA George W. Bush. Že Spojené státy považují i nadále radikální Hamás za teroristickou organizaci potvrdila i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Stejný názor má samozřejmě i Izrael, pro který Hamás představuje přímé bezpečnostní ohrožení. Na výsledky voleb zareagoval i kurz jeho měny šekelu, který ve čtvrtek klesal.

Trochu smířlivěji se k vítězství Hamásu staví Evropská unie. I ona ale do Palestiny poslala jasné poselství: pakliže chcete být partnery, musíte změnit svůj konfliktní postoj a začít spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zabil vojenského velitele Hamásu

Izraelští vojáci v úterý rámo zabili ve městě Tulkarm na západním břehu Jordánu 24letého šéfa vojenské složky Hamásu. Izraelští vojáci vypátrali hledaného muže...

Palestinské volby budou referendem o Hamásu

Hlasováním 40 tisíc příslušníků bezpečnostního aparátu začaly v sobotu dlouho odkládané volby palestinského parlamentu. Hlavní pozornost se však upírá...

Výběr článků

Načítám