Hlavní obsah

Havárie ruského letadla: mezi 122 mrtvými jsou i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V ruském Irkutsku v neděli ráno havarovalo dopravní letadlo Airbus A-310 ruské společnosti S7 s více než dvěma stovkami lidí na palubě. Podle ministerstva pro mimořádné události přežilo 70 lidí, všichni ostatní zřejmě zahynuli. Záchranáři zatím v ohořelých troskách našli 122 těl. V letadle nebyli žádní čeští občané.

Článek

Letadlo mělo havárii deset minut před třetí ráno moskevského času (1:50 našeho času). Údaje o počtu obětí katastrofy se různí. Původní informace hovořily pouze o 40 zraněných, počet obětí ale rychle narůstal. Podle ruských agentur je mezi oběťmi údajně i větší počet dětí, které mířily na prázdniny k jezeru Bajkal.

Stroj Airbus A-310 letecké společnosti S7 (dříve Siberia Airlines), který letěl na pravidelné lince z Moskvy do Irkutsku, havaroval při přistání. Sjel z přistávací dráhy, prorazil betonovou zeď a narazil do přízemní budovy na okraji letiště. Poté na palubě propukl požár, který se podařilo uhasit až za dvě hodiny. Přední část letadla byla zcela zničena.

Představitel ruského ministerstva pro mimořádné události agentuře ITAR-TASS řekl, že deset pasažérů a letuška se zachránili nouzovým východem a dalších 40 lidí z vraku letadla zachránili požárníci. Zraněné s popáleninami a přiotrávené dýmem odvážely sanitky do irkutské nemocnice.

Pilot normálně přistál, pak spojení vypadlo

Ruské televizní stanice ve zpravodajství ukázaly amatérské záběry hořícího stroje s propadlou stropní částí. V něm pracovali záchranáři a hasiči. Očití svědci z paluby letadla prý hovoří o ráně a následném požáru v kabině. Nalezeny už byly černé skříňky letadla.

Příčiny havárie nejsou zatím známy, případ se vyšetřuje. Odborníci z ruské prokuratury za hlavní verzi pokládají selhání techniky, nejspíš některého z brzdných systémů stroje, vyloučeno ale není ani selhání pilota. Požár zřejmě způsobilo zbývající palivo.

Ruský ministr dopravy Igor Levitin, který odletěl na místo v čele vyšetřovací komise, uvedl, že pilot přistál předpisově a kontrolní věži oznámil ukončení přistávacího manévru. Pak spojení s letounem vypadlo.

Stav letiště nevyhovoval

Ruští experti už dlouhou dobu upozorňovali na nevyhovující stav letiště v Irkutsku, jehož přistávací plocha prý nesplňuje současné bezpečnostní standardy. O rekonstrukci letiště se však zatím jen hovořilo.

Havárie letadel na území bývalého SSSR za posledních pět let

  • 25. října 2000 - Ruský vojenský letoun Il-18 havaroval poblíž Batumi v gruzínské Adžárii. V letadle zahynulo 86 lidí.
  • 3. července 2001 - Ruské letadlo TU-154 aerolinek Vladivostokavia se zřítilo u sibiřského města Irkutsku; zahynulo všech 145 osob na palubě.
  • 4. října 2001 - Letadlo Tu-154, na jehož palubě bylo 78 osob, se na trase z Tel Avivu do Novorossijsku zřítilo do Černého moře. Letadlo bylo omylem sestřeleno cvičnou raketou při ukrajinském vojenském cvičení.
  • 27. července 2002 - Neštěstí při letecké přehlídce v ukrajinském Lvově, kdy se mezi tisíce diváků zřítil letoun Su-27, nepřežilo 78 z nich, což je nejhorší katastrofa provázející letecké přehlídky. Oba piloti se katapultovali a nehodu přežili.
  • 24. srpna 2004 - Prakticky souběžně se zřítila dvě ruská dopravní letadla TU-134 a TU-154, která v rozmezí 40 minut startovala z letiště Domodědovo v Moskvě. Bombový útok čečenských povstalců si vyžádal dohromady 90 obětí.
  • 3. května 2006 - Airbus A-320 arménských aerolinií Armavia se 113 osobami na palubě se zřítil za špatného počasí do Černého moře krátce před přistáním v Adleru u Soči; nikdo nepřežil.
  • 9. července 2006 - V ruském Irkutsku havarovalo letadlo ruské společnosti S7 Airbus A-310 se dvěma stovkami lidí na palubě. Se zraněními neštěstí přežilo 54 osob, všichni ostatní asi zahynuli.

Již nyní je takřka jisté, že havárie ruského letadla se zařadí mezi nejhorší letecké katastrofy posledních pěti let. Jde navíc již o druhou leteckou katastrofu na ruském území během posledních měsíců. V květnu se na pobřeží Černého moře zřítil arménský letoun. Při nehodě, kterou údajně způsobilo špatné počasí, tehdy zahynulo 113 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám