Hlavní obsah

Grenadu zasáhl hurikán Ivan, Frances slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/ST. GEORGE

Grenadu zasáhl v úterý další hurikán, který se utvořil na Atlantikem, - Ivan. Strhl mnoho domů a zničil řadu střech. Přerušil také elektrická vedení. Z nižších částí města St. Gerge bylo evakuováno několik set obyvatel. Zatím však z místa nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění. Hurikán zasáhl také Barbados a ostrovy Svaté Lucie a Svatý Vincent.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Hurikán Frances, který o víkendu zasáhl Floridu, ztrácí na síle. Pomalu se přesouvá nad dalšími americkými státy Georgie, Alabamou a Jižní Karolínou, kde vyvolal v úterý prudké deště. Vichřice přitom strhávala dráty elektrického vedení a lámala stromy.

Sever Floridy nyní trápí především deště vyvolávající záplavy, v Lake City napršely 23 centimetry vody za 42 hodin, v Gainsville 17,5 cm a Jacksonville 15 cm. Zatopené jsou také některé silnice.

Patnáct mrtvých

Frances si vyžádala patnáct obětí. První dvě už na Bahamách, další deset na Floridě, dvě v Georgii a jednu v Jižní Karolíně. Sedm z nich přišlo o život při dopravních nehodách, dva pohřbily trosky. Jedna žena se udusila kouřem, když při výpadku proudu chytila její matrace od svíčky. Muž v Ocale zemřel, když spadl ze žebříku, z něhož si prohlížel škody na střeše školy. Počet mrtvých snížila včasná evakuace.

Škody na pojištěném majetku činí kolem deseti miliard dolarů (asi 26,3 miliardy korun). Bílý dům chce požádat Kongres o dodatečné dvě miliardy dolarů (52,4 miliardy korun) federální pomoci Floridě po řádění hurikánů Frances a jeho předchůdce Charlese z poloviny srpna.

Během úterý se však život na Floridě začal pozvolna vracet do obvyklých kolejí, když desetitisíce lidí opustily nouzová ubytování, aby se vrátily do svých mnohdy zničených domovů na východním pobřeží čtvrtého největšího státu v USA.  Pomalu se obnovují i dodávky elektrického proudu, od něhož bylo odříznuto na 2,5 miliónu zákazníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám