Hlavní obsah

Hurikán Frances dorazil v plné síle na Floridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUART

Oko hurikánu Frances v neděli brzy ráno dorazilo na Floridu a začalo pustošit její východní pobřeží u města Stuart. Burácející vichřice s lijáky a vichry o rychlosti kolem 170 kilometrů v hodině připravila dva milióny lidí o elektřinu, zaplavovala silnice a domy, trhala střechy a vyvracela stromy. Nejsou zprávy, že by byl někdo vážně zraněn.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Smršť začala sužovat kolem 1:00 místního času (7:00 SELČ) v prvé řadě obyvatele oblasti Sewall's Point východně od Stuartu, který leží asi 65 kilometrů severně od West Palm Beach, upřesnilo Národní centrum pro hurikány (NHC). Oko postupuje severozápadním směrem rychlostí sedm kilometrů v hodině. Napříč státem dnes přejde severně od Tampy a v pondělí se vydá do Alabamy.

Hurikán je tak rozsáhlý, že hrozí škody po celé Floridě, varovalo NHC. "Nikdy jsem nic takového neviděla, stejně jako nikdo z rodiny," řekla Darlene Munsonová z místního Melbournu asi sto kilometrů severně od Stuartu.

Do nemocnice byli převezeni čtyři lidé, kteří se lehce přiotrávili zplodinami z mobilního generátoru, kterým si udržovali v domě elektřinu. O jiných případných zraněných či podobně postižených osobách zprávy zatím nepřišly.

Obyvatelů a úřadům se poněkud ulevilo po pátečním oznámení odborníků, že hurikán ztrácí na síle a měl by dále slábnout, což se v sobotu potvrdilo. NHC přeřadilo hurikán v rámci pětistupňové škály ze čtvrté kategorie nejprve do třetí a poté do druhé.

Očekávají i záplavy

Hurikán postupuje k Floridě od Baham, kde si zřejmě vyžádal nejméně dvě oběti na životech a další člověk je pohřešován. Asi 40 lidí tam bylo zraněno. Frances postihl Floridu tři týdny po hurikánu Charley, který způsobil smrt 27 lidem a zničil nebo těžce poškodil 30 000 domů. Pojišťovny odhadují celkovou škodu na majetku na 7,4 miliardy dolarů.

Hurikán Frances je rozlohou dvojnásobný proti smršti Charley. Nemá sice takovou sílu, ale skutečnost, že se nad Floridou zdrží podstatně déle, vyvolává obavy z možná ještě horších následků. Odborníci varují, že kvůli pomalému pohybu se hurikán nepřežene, ale bude na postižených územích působit dlouho. Proto se očekávají záplavy, strhané střechy, vyvrácené stromy, potopené lodě v přístavech, výpadky proudu, nedostatek benzínu a značné škody na infrastruktuře a v zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Charley na Floridě zabíjel

Hurikán Charley udeřil v pátek k večeru na západní pobřeží amerického státu Florida rychlostí větru 233 kilometrů v hodině. Podle poslední bilance si vyžádal...

Výběr článků

Načítám