Hlavní obsah

K Floridě se blíží hurikán Frances, vrcholí evakuace

MIAMI/NASSAU

Kvůli hurikánu Frances vrcholí v pátek největší evakuace v dějinách amerického státu Florida. Úřady ve čtvrtek rozšířily ohroženou zónu z původních deseti okresů s 1,2 miliónu lidí. Nyní se evakuace týká 2,5 miliónu lidí. Hurikán přitom byl přeřazen z kategorie 4 do kategorie 3, protože rychlost větru z 230 kilometrů za hodinu poklesla na 190.

Foto: Eva Fruhwirtová

Djembování v Moravském Krumlově

Článek

Hurikán by měl zasáhnout pobřeží v pátek v poledne místního času. Kde přesně, zatím není zcela jasné, Florida se ale považuje za jistý cíl. Guvernér Jeb Bush proto vyhlásil výjimečný stav a uvedl tak do pohotovosti Národní gardu. I severněji položená Georgia vyhlásila stav pohotovosti.

Kennedyho vesmírné středisko na mysu Canaveral již ve čtvrtek umístilo všechny své nosné rakety a raketoplány do bezpečných hangárů a zůstane uzavřeno dokud je bouře nepřejde.

Hurikán je nebezpečný

"Na snížení ze čtvrté kategorie moc nedejte, protože kategorie tři na Simpson Saffirově škále představuje stále velmi nebezpečný hurikán, uvedl ředitel Národního centra pro hurikány v Miami. Hurikán Frances je velký jako stát Texas.

Přestože guvernér vyzval lidi ke klidu, dálnice a silnice vedoucí z ohrožených oblastí Floridy ucpala odjíždějící auta, lidé si odvážejí s sebou často všechny cenné věci.

U některých čerpacích stanic došel benzín a v řadě bankomatů už nejsou žádné peníze. V obchodech docházejí zásoby balené vody a před obchody se stavebninami se tvoří fronty, lidé chtějí zabezpečit svoje domy, alespoň se snaží zabednit okna. Řada okresů již dříve zrušila školní docházku.

Obyvatele berou výzvy vážně, poučil je srpnový hurikán Charley. Na ten se nepřipravili, a tak si vyžádal 27 lidských obětí a způsobil škody za miliardy dolarů.

Frances ve čtvrtek zasáhla Bahamy

Na Bahamách ve čtvrtek Frances jen těsně minula nejhustěji osídlené oblasti - hlavní město Nassau a ostrov Grand Bahama, na jeho severním výběžku však déšť způsobil záplavy.

Při průchodu nad sousední britskou kolonií, ostrovy Turks a Caicos, serval střechy domů a vyvracel stromy. Vyvolal také přívalové vlny vysoké několik metrů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Charley na Floridě zabíjel

Hurikán Charley udeřil v pátek k večeru na západní pobřeží amerického státu Florida rychlostí větru 233 kilometrů v hodině. Podle poslední bilance si vyžádal...

Výběr článků

Načítám