Hlavní obsah

Francouze čeká historická volba: Macron, nebo Le Penová?

Právo, Jaroslav Zbožínek

Stane se příštím prezidentem Francie centrista Emanuel Macron, nebo šéfka nacionalistů Marine Le Penová? Odpověď dají v neděli voliči ve druhém, rozhodujícím kole volby šéfa státu, která se liší od prezidentských voleb v minulosti. Poprvé v historii souboj bez kandidátů tradičních stran.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzi si budou vybírat mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou.

Článek

Poprvé v historii V. republiky se do finále nedostal žádný zástupce tradičních stran – neogaullistů a socialistů.

Jasno o nástupci socialisty Françoise Hollanda by mělo být po 20. hodině, kdy se uzavřou hlasovací místnosti. Bezprostředně poté se očekávají první odhady. Favoritem je Macron, kterému průzkumy přisuzovaly zisk 60 až 62 procent hlasů, zatímco Le Penová může počítat s 38 až 40 procenty.

Oba apelovali na nerozhodnuté

Oba finalisty rozdělují zcela protichůdné vize o dalším směřování země jak z hlediska vnitřní politiky a ekonomiky, tak v rámci Evropské unie. Zatímco proevropský Macron, někdejší bankéř, sází na liberální recepty pro sešněrované ekonomické prostředí, usiluje jeho soupeřka o ochranářská opatření, uzavření hranic, razantní omezení imigrace a odchod z eurozóny a případně i celé EU.

Centrista Macron chce „více lepší Evropy“ a úspory
Macron chce posílit a zkvalitnit evropskou integraci a ustavit ministra financí eurozóny
slibuje „robustní audit“ s cílem najít místa, kudy dosud utíkaly peníze z veřejných rozpočtů
hovoří o potřebě škrtů za 60 miliard eur a veřejných investic 50 miliard eur během pěti let
hodlá propustit 120 tisíc státních zaměstnanců a zrušit jim zvýhodněné sociální pojištění
chce usnadnit zaměstnavatelům propouštění a osvobodit firmy na tři roky od placení pojistek lidem po škole a bývalým nezaměstnaným
souhlasí s dalším přijímáním uprchlíků, chce ale odlišovat ekonomické migranty
hodlá zvýšit stav policistů a výdaje na obranu na dvě procenta HDP, modernizovat jaderné zbraně
má představu o zřízení speciálních věznic pro radikální islamisty

Macron i Le Penová se na posledních mítincích snažili strhnout dosud nerozhodnuté voliče na svou stranu. Le Penová se v Ennemain na severu země pokoušela Francouze přesvědčit, že Macron jako bývalý ministr hospodářství je vlastně jen pokračováním politiky neoblíbeného Hollanda, a prezentovala se jako „hlas lidu“ proti dosavadnímu „prohnilému systému“.

Macron v jihofrancouzském Albi zase apeloval hlavně na stoupence Jeana-Luka Mélenchona – kandidáta krajní levice, který v prvním kole získal téměř pětinu hlasů, ale pro druhé kolo nedal žádné doporučení. Pro velkou část stoupenců roztříštěné levice je totiž Macron stejně nepřijatelný jako Le Penová, kterou navíc označují za „fašistku“.

Hrozí tak, že řada Francouzů nepůjde hlasovat vůbec. Nižší volební účast by podle komentátorů nahrála Le Penové, protože má disciplinovanější voliče.

Ultranacionalistka Le Penová jde proti EU a imigraci
Le Penová slibuje referendum o vystoupení Francie z EU
usiluje o odchod z eurozóny, frank by chtěla znovuzavést do dvou let
chce zrušit schengenský prostor bez vnitřních hranic a obnovit pohraniční kontroly
hodlá zredukovat počet přistěhovalců o 80 procent a uzavřít radikální mešity
chce prosadit zákaz ostentativních náboženských symbolů na veřejnosti, hlavně muslimských plavek (tzv. burkiny)
je pro odchod Francie z vojenských struktur NATO a obnovení povinné vojenské služby
požaduje také zvýšení výdajů na obranu z jednoho procenta HDP na tři procenta
navrhuje zrušení sankcí proti Rusku, s nímž chce bojovat proti Islámskému státu

Macron má jako umírněnější z kandidátů větší potenciál pro získání hlasů od stoupenců poražených prezidentských kandidátů z prvního kola. Na jeho straně stojí i řada celebrit z oblasti sportu, kultury či vědy. Někteří z nich dokonce pohrozili, že v případě vítězství Le Penové emigrují. Sklidili ale za to na sociálních sítích posměšky, když jim kritici připomněli majetky v daňových rájích anebo podobné hrozby hollywoodských hvězd, které navzdory vítězství Donalda Trumpa nikam neodjely.

Protest na Eiffelovce

Macronovu rivalku z celebrit podpořila jen bývalá slavná herečka Brigitte Bardotová, která se ani v minulosti netajila sympatiemi ke krajně pravicové Národní frontě (FN), za niž Le Penová kandiduje.

V pátek se od Le Penové snažili voliče odradit aktivisté ekologického hnutí Greenpeace, když na Eiffelovu věž vyvěsili žlutý transparent s tradičním heslem republiky Volnost, rovnost, bratrství a také s výrazem „Resist“. Ten použili už loni v kampani proti Trumpovi v USA.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Od Marine Le Penové se snažili voliče odradit aktivisté ekologického hnutí Greenpeace, když na Eiffelovu věž vyvěsili žlutý transparent s tradičním heslem republiky Volnost, rovnost, bratrství.

„Je naléhavě nutné připomenout hodnoty, které Národní fronta nereprezentuje,“ prohlásil aktivista Jean-François Julliard.

Narážel tím i na skutečnost, že pro mnoho Francouzů se FN stala přijatelnější než v minulosti, kdy stranu vedl otec Le Penové, Jean-Marie Le Pen, nechvalně proslulý extrémními výroky typu, že plynové komory byly jen „detailem“ druhé světové války.

Také Le Pen se před 15 lety probojoval do finále prezidentského klání, kde jej smetl neogaullista Jacques Chirac v poměru 82,2 ku 17,8 procenta hlasů. I přes očekávanou výhru Macrona je pravděpodobné, že tak drtivá prohra Le Penové nehrozí. Už výsledek, který by odpovídal nynějším průzkumům, budou ale moci nacionalisté považovat za úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám